Η έκρηξη της Τουνγκούσκα. Την προκάλεσε ο Τέσλα με ακτίνα θανάτου;

Στις 30 Ιουνίου 1908, μια γιγαντιαία έκρηξη ισοπέδωσε πάνω από 1.200 τ.χλμ δάσους. κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα (Tunguska) στην Σιβηρική Ρωσία (φωτό). Η περιοχή της έκρηξης ήταν εξαιρετικά απομακρυσμένη, αλλά η καταστροφή ήταν τεράστια. Εκτιμάται ότι 80 εκατομμύρια δένδρα ισοπεδώθηκαν και ολόκληρα κοπάδια ελαφιών αφανίστηκαν.

Το μέγεθος της έκρηξης ήταν χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από ότι η πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα και ο αντίκτυπός της έγινε αισθητός μέχρι την Μεγάλη Βρετανία. Αν είχε συμβεί λίγα λεπτά αργότερα, θα είχε καταστρέψει ολόκληρη την Αγία Πετρούπολη και θα σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ενώ έγινε γρήγορα εμφανές ότι κάτι σημαντικό συνέβη στην Τουνγκούσκα, η περιοχή της έκρηξης παρέμεινε απρόσιτη μέχρι την πρώτη αποστολή εκεί το 1927. Η έρευνα του 1927 ξεκίνησε σχεδόν έναν αιώνα συζητήσεων για το τι προκάλεσε την έκρηξη, με τις εξηγήσεις να κυμαίνονται από κομήτες και μετεωρίτες έως αποβολές φυσικού αερίου, μέχρι και μικρές μαύρες τρύπες.

Μια από τις εναλλακτικές θεωρίες για την Τουνγκούσκα περιστρέφεται γύρω από τον πρωτοποριακό εφευρέτη Νίκολα Τέσλα (Nikola Tesla). Ο Τέσλα ήταν μια επιστημονική ιδιοφυΐα υπεύθυνη για πολλές σημαντικές καινοτομίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, του μαγνητισμού και του ραδιοφώνου. Για πολλά χρόνια, εξερευνούσε ιδέες για την ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 1901 ξεκίνησε την κατασκευή του πύργου Wardenclyffe ύψους 57 μέτρων στη Νέα Υόρκη. Φαινομενικά κατασκευασμένος για τηλεγραφία, χρησιμοποίησε τον πύργο για να προωθήσει τα πειράματά του στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά μέχρι το 1906, ο βασικός χρηματοδότης του, ο τραπεζίτης JP Morgan, ήταν δυσαρεστημένος με τα πειράματα του Tesla και σταμάτησε τη χρηματοδότηση. Τα σχέδια του Tesla έγιναν συντρίμμια, ο ίδιος απελπίστηκε και σύμφωνα με τους βιογράφους, υπέστη νευρικό κλονισμό.

Έχει προταθεί ότι ο Τέσλα προσπάθησε να διασώσει το έργο του στο Wardenclyffe και να ξαναβρεί την τύχη του στήνοντας ένα διαφημιστικό κόλπο.

Ο Tesla είχε πεισθεί ότι ο ασύρματος πομπός του ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ικανό να μεταφέρει ένα ηλεκτρικό κύμα μέσω της Γης τέτοιας έντασης που θα μπορούσε να καταστρέψει έναν στόχο που βρίσκεται εκατοντάδες μίλια μακριά.

Όπως και με την υπόλοιπη Αμερική, ο Tesla ήταν μαγεμένος από τα κατορθώματα του ναύαρχου Ρόμπερτ Πίρι (Robert Peary) και την αποστολή του στο Βόρειο Πόλο. Την εποχή της έκρηξης της Τουνγκούσκα το 1908, ο Peary κατασκήνωσε στην Νήσο Έλσμιρ (Ellesmere Island) στην προετοιμασία της προσπάθειάς του να φτάσει στον Πόλο.

Ο Tesla είχε κάνει αινιγματικά σχόλια σχετικά με την επικοινωνία του με τον Πίρι με κάποιο τρόπο και του είχε δώσει εντολή να παρακολουθεί την τούνδρα για «σινιάλα».

Θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να δείξει ο Τέσλα στον κόσμο την τρομερή δύναμη της συσκευής του από το να ρίξει μια ριπή ενέργειας προς την Νήσο Έλσμιρ και να σκίσει κάποιο κομμάτι πάγου ή να προκαλέσει ένα σόου με φώτα;

Οι υποστηρικτές της θεωρίας ότι ο Τέσλα βρισκόταν πίσω από την έκρηξη της Τουνγκούσκα υποστηρίζουν ότι το διαφημιστικό κόλπο του πήγε στραβά, το εστιασμένο κύμα ηλεκτρικής ενέργειας πέρασε πάνω από τον στόχο του και έτσι προκάλεσε την έκρηξη στην Τουνγκούσκα.

Οι ισχυρισμοί του Τέσλα

Η ιδέα περί ακτίνων θανάτου ήταν πολύ διαδεδομένη την εποχή της Τουνγκούσκα. Αρκετοί εφευρέτες, κυρίως ο Harry Grindell Matthews στην Αγγλία, ισχυρίστηκαν ότι έχουν εφεύρει ένα τέτοιο όπλο.

Το 1907, υπήρχαν πολλές εικασίες στον Τύπο ότι η έκρηξη που κατέστρεψε το Γαλλικό θωρηκτό Iena τον Μάρτιο προκλήθηκε από κάποιο είδος ασύρματων κυμάτων ενέργειας, με το όνομα του Τέσλα μάλιστα ν’αναφέρεται σε σχέση με την καταστροφή.

Ο ίδιος ο Τέσλα (φωτό) έδωσε τροφή στην εικασίες υποστηρίζοντας επανειλημμένα ότι η συσκευή του μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυνόμενο ενεργειακό όπλο.

Γράφοντας στο περιοδικό Liberty, εξήγησε: «Η εφεύρεσή μου απαιτεί μια μεγάλη εγκατάσταση, αλλά μόλις στηθεί, θα είναι δυνατό να καταστρέψει ο,τιδήποτε, άνδρες ή μηχανές, που πλησιάζουν σε ακτίνα 200 μιλίων».

Ο Τέσλα έγραψε αρκετές επιστολές στους New York Times, στις οποίες αναλύει την δυνατότητα της εφεύρεσής του ως ακτίνα θανάτου.

«Όσον αφορά το να δείξουμε την ενέργεια ενός κύματος σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη… αυτό μπορεί να γίνει από τις συσκευές μου … το σημείο στο οποίο θα παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να υπολογιστεί πολύ προσεκτικά, δεδομένου ότι οι αποδεκτές επίγειες μετρήσεις είναι σωστές».

Μόλις 2 μήνες πριν από την Τουνγκούσκα, έγραψε χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν είναι όνειρο. Ακόμη και τώρα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ασύρματα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη θα μπορούσε να καταστεί ακατοίκητη χωρίς να θέσει τον πληθυσμό άλλων τόπων σε σοβαρό κίνδυνο ή ταλαιπωρία».

Μήπως ο Tesla, ταλανισμένος από οικονομικά προβλήματα και απελπισμένος να πετύχει η εγκατάσταση του Wardenclyffe, την χρησιμοποίησε ακριβώς για τον σκοπό που περιέγραψε στους New York Times;

Αμφιβολίες σχετικά με τη θεωρία του μετεωρίτη

Αν και η επικρατούσα άποψη ως προς την αιτία της έκρηξης της Τουνγκούσκα είναι η έκρηξη ενός κομήτη ή μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή, υπάρχουν πολλοί λόγοι να αμφισβητηθεί αυτό.

Αρκετές αναφορές αυτοπτών μαρτύρων περιγράφουν ασυνήθιστα και παρατεταμένα φώτα στον ουρανό, τόσο πριν όσο και για μέρες μετά την σύγκρουση, σε αντίθεση με ότι αναμένεται από έναν μετεωρίτη ή έναν κομήτη.

Ακόμα και στην Αγγλία, ο ουρανός ήταν φωτεινός για μέρες μετά. Ευρέως διαδεδομένες αναφορές ότι η νύχτα έγινε ημέρα κατέκλυσαν τις εφημερίδες. Ένας ανταποκριτής αφηγήθηκε το πώς κατόρθωσε να διαβάσει ένα βιβλίο μόνο με το φως του νυχτερινού ουρανού.

Ο Τέσλα ανέφερε συγκεκριμένα την ικανότητα του Wardenclyffe (φωτό)  να φωτίσει την ατμόσφαιρα σε αρκετές περιπτώσεις: «Έχω προγραμματίσει πολλές λεπτομέρειες ενός εργοστασίου που θα ήταν ικανό για να φωτίσει επαρκώς ολόκληρο τον ωκεανό έτσι ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή όπως αυτή του Τιτανικού».

Πολλοί από τους αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν επίσης το κούνημα της γης, ακόμη και πριν από την έκρηξη. Και πάλι, ο Τέσλα περιγράφει πώς η συσκευή του θα μπορούσε να κουνήσει το έδαφος, κι ακόμη καυχήθηκε για μια περίπτωση που θα μπορούσε να κλονίσει το Empire State Building συθέμελα.

Η θεωρία του μετεωρίτη υπονομεύεται επίσης από το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ποτέ κρατήρας από την έκρηξη, ούτε και ίχνος οποιουδήποτε μετεωρίτη παρά τις εξαντλητικές αναζητήσεις. Εάν, ωστόσο, ο Tesla μπορούσε πράγματι να μεταδώσει μια κατευθυνόμενη ακτίνα ενέργειας μέσω του εδάφους, αυτή δεν άφηνε θα ίχνη ή κρατήρα.

Γεωγραφική ευθυγράμμιση

Έχει επισημανθεί ότι μια ευθεία γραμμή μεταξύ του πύργου Wardenclyffe του Tesla και της Τουνγκούσκα περνάει από τη θέση του υποτιθέμενου στόχου της ακτίνας ενέργειας  -την Νήσο Έλσμιρ.

Ενώ ο συσχετισμός δεν είναι ακριβής, είναι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Μήπως ο Τέσλα, σκοπεύοντας να ταρακουνήσει τον πάγο στο Έλσμιρ, υπερέβη τον στόχο του και προκάλεσε κατά λάθος την καταστροφή στην Τουνγκούσκα;

Έλεγε αλήθεια ο Τέσλα;

Ενώ ο Tesla επέδειξε με επιτυχία τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρή εμβέλεια, δεν κατάφερε ποτέ να επιδείξει την ικανότητά του να την μεταφέρει σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο Τέσλα (φωτό), πάντα απελπισμένος να βρει κοινό για τις εφευρέσεις του, θα είχε διαφημίσει ευρέως την τεχνολογία αν την είχε τελειοποιήσει πραγματικά όπως ισχυριζόταν.

Ο Τέσλα ήταν πολύ εκκεντρικό άτομο. Είχε οράματα, ισχυρίστηκε ότι έλαβε σήματα από εξωγήινους, πίστευε ότι το 2100 η μεγαλύτερη θρησκεία θα είναι μια ένωση Χριστιανισμού και Βουδισμού και –περιέργως- ερωτεύτηκε ένα περιστέρι.

Ήταν επίσης χρόνιος διαφημιστής του εαυτού του διαβόητος για υπερβολικούς  και ακραίους ισχυρισμούς τους οποίους δεν μπορούσε να υποστηρίξει. Για παράδειγμα, ισχυρίστηκε κάποτε ότι θα μπορούσε να ρίξει μία ακτίνα ενέργειας στο φεγγάρι και να αναστατώσει την επιφάνειά του.

Ακτίνες θανάτου

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να παραχθεί το είδος της ακτίνας θανάτου που πρότεινε ο Tesla στην πάροδο των ετών και σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν κι επισήμως τα λεγόμενα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (Directed-energy weapons).

Η τεράστια ποσότητα ενέργειας που θ’απαιτούσε η ακτίνα θανάτου του Τέσλα  για να λειτουργήσει, όπως αυτός καυχιόταν, φαίνεται να την αποκλείει από βιώσιμη συσκευή.

Εκτιμάται ότι για να παραχθεί η εκτιμώμενη έκρηξη των 10 μεγατόνων που καταγράφηκε στην Τουνγκούσκα, το Wardenclyffe θα χρειαζόταν να μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα έντασης δισεκατομμυρίων βατ -χιλιάδες φορές περισσότερο απ’όσο μπορούσε να παράξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Υόρκης στο οποίο βασιζόταν.

Αν σου άρεσε το άρθρο, στηρίξτε μας πατώντας στη σελίδα μας στο facebook