Η επίθεση του Ισραήλ στο Αμερικανικό κατασκοπευτικό πλοίο USS Liberty με 34 νεκρούς. Για ποιο λόγο έγινε;

Η επίθεση του Ισραήλ στο Αμερικανικό κατασκοπευτικό πλοίο USS Liberty στις 8 Ιουνίου 1967, κατά την διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, με 34 νεκρούς και 171 τραυματίες, απασχολεί ακόμα και σήμερα τους ερευνητές για το αν επρόκειτο για περίπτωση εσφαλμένης ταυτότητας ή ήταν εσκεμμένη ενέργεια του Ισραήλ.  Η προσπάθεια των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια να υποβαθμίσει την επίθεση που δέθηκε, προκαλεί εύλογες απορίες.

Τι προηγήθηκε;

Το USS Liberty ήταν κατασκοπευτικό πλοίο της NSA που προέβαινε σε κατασκοπεία σημάτων (signals intelligence) σε διεθνή ύδατα, βόρεια του Σινά της Αιγύπτου.

Για λόγους ασφαλείας, όταν  ξέσπασε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών έλαβε οδηγίες από απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από την Ισραηλινή ακτή και 12,5 ν.μ. από την Αιγυπτιακή ακτή που είχε αρχικά, να πάει στα 20 και 15 ν.μ μίλια (37 και 28 χιλιόμετρα) αντίστοιχα και αργότερα στα 100 ν.μ (190 χλμ.) και για τις δύο χώρες.

Η τελευταία οδηγία δεν στάλθηκε παρά αρκετές ώρες μετά την επίθεση, λόγω αυξημένης κίνησης υποκλεπτομένων σημάτων και έλλειψης ειδικευμένων ασυρματιστών.

Περίπου στις 5:45 π.μ. ώρα Σινά, μια αναφορά παρατήρησης πλοίου λήφθηκε από την Ισραηλινή Κεντρική Παράκτια Διοίκηση (CCC) σχετικά με το Liberty (φωτό), το οποίο αναγνωρίστηκε από έναν εναέριο ναυτικό παρατηρητή ως «προφανώς ένα αντιτορπιλικό που πλέει 70 μίλια (110 χλμ) δυτικά της Γάζας» .

Η θέση του σκάφους επισημάνθηκε στον Πίνακα Ελέγχου της CCC, με ένα κόκκινο μαρκαδόρο, που έδειχνε ένα μη αναγνωρισμένο σκάφος.

Περίπου στις 6:00 π.μ., ο εναέριος ναυτικός παρατηρητής, Ταγματάρχης Uri Meretz, ανέφερε ότι το πλοίο έμοιαζε με πλοίο ανεφοδιασμού του Αμερικανικού Ναυτικού. Ο κόκκινος μαρκαδόρος αντικαταστάθηκε περίπου στις 9:00 π.μ., με έναν πράσινο που έδειχνε ένα ουδέτερο σκάφος. (Οι ΗΠΑ ήταν επισήμως ουδέτερες στον Πόλεμο των Έξι Ημερών).

Την ίδια στιγμή, ένας Ισραηλινός πιλότος μαχητικού ανέφερε ότι ένα πλοίο 20 μίλια βόρεια της Αρίς είχε πυροβολήσει το αεροσκάφος του, αφού προσπάθησε να ταυτοποιήσει το πλοίο.

Η Ισραηλινή ναυτική διοίκηση απέστειλε δύο αντιτορπιλικά για να ερευνήσουν, αλλά επέστρεψαν στις προηγούμενες θέσεις τους στις 9:40 π.μ. μετά από αμφιβολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της αναφοράς (debriefing) του πιλότου.

Μετά την προσγείωση του Noratlas που επέβαινε ο ναυτικός παρατηρητής και την αναφορά του, το πλοίο που είδε αναγνωρίστηκε περαιτέρω ως το USS Liberty, με βάση τα διακριτικά “GTR-5” στο κύτος του πλοίου.

Το σημάδι του USS Liberty (φωτό) αφαιρέθηκε από τον Πίνακα Ελέγχου της CCC στις 11:00 π.μ., επειδή οι πληροφορίες για την θέση του θεωρήθηκαν ξεπερασμένες.

Στις 11:24 π.μ., ο Ισραηλινός Αρχηγός των Ναυτικών Επιχειρήσεων έλαβε μια αναφορά ότι η Αρίς βομβαρδιζόταν από τη θάλασσα. Στις 12:05 μ.μ. το Τμήμα τορπιλάκατων 914 διατάχθηκε να περιπολήσει  προς την κατεύθυνση της Αρίς. Το Τμήμα 914 αποτελούταν από τις τορπιλάκατους T-203, T-204 και T-206.

Ο Σημαιοφόρους του T-204, Aharon Yifrah, ανέφερε στον καπετάνιο του πλοίου, Αντιπλοίαρχο Moshe Oren, ότι ο στόχος εντοπίστηκε σε απόσταση 22 μιλίων (35 χλμ.), ότι η ταχύτητά του είχε παρατηρηθεί για λίγα λεπτά και είχε προσδιορίσει ότι ο στόχος κινούταν προς τα δυτικά με ταχύτητα 30 κόμβων (56 χλμ/ώρα). Αυτά τα δεδομένα διαβιβάστηκαν στο Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων Στόλου.

Η ταχύτητα του στόχου ήταν σημαντική, επειδή έδειχνε ότι ο στόχος ήταν πολεμικό σκάφος. Επιπλέον, οι Ισραηλινές δυνάμεις είχαν μόνιμες διαταγές να πυροβολούν άγνωστα σκάφη που πλέουν στην περιοχή με ταχύτητα άνω των 20 κόμβων (37 χλμ. /ώρα), μια ταχύτητα που τότε μπορούσαν να πιάσουν μόνο τα πολεμικά πλοία. Το Liberty εκείνη την στιγμή έπλεε με ταχύτητα 5 κόμβων.

Οι τορπιλάκατοι άρχισαν την καταδίωξη, αλλά θεώρησαν ότι δεν θα προλάβαιναν να προσεγγίσουν τον στόχο τους πριν αυτός φτάσει στην Αίγυπτο. Ο Αντιπλοίαρχος Oren ζήτησε από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να αποστείλει αεροσκάφος για να το ανακόψει.

Στις 1:48 μ.μ., ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων ζήτησε την αποστολή μαχητικού αεροσκάφου για να εντοπίσει τη θέση του πλοίου.  Η Ισραηλινή Αεροπορία απέστειλε δύο jet αεροσκάφη Mirage III που έφτασαν στο Liberty περίπου στις 2:00 μ.μ.

Η επίθεση

Αφού τους δόθηκε το ελεύθερο για να επιτεθούν, τα Mirages καταδύθηκαν προς το πλοίο και επιτέθηκαν με πυροβόλα 30 χιλιοστών και πυραύλους. Οκτώ μέλη του πληρώματος είτε σκοτώθηκαν ακαριαία είτε πέθαναν αργότερα και 75 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο Πλοίαρχος McGonagle, ο οποίος χτυπήθηκε στο δεξιό μηρό και το χέρι (φωτό).

Τα Mirages έφυγαν αφού εξάντλησαν τα πυρομαχικά τους και αντικαταστάθηκαν από δύο Dassault Mysteres, οπλισμένα με βόμβες ναπάλμ, που πετούσαν ο Σμήναρχος Yossi Zuk με νούμερο 2 του (wingman), τον Yaakov Hamermish. Τα Mysteres άδειασαν το φορτίο τους πάνω από το πλοίο και το γάζωσαν με τα πυροβόλα τους. Μεγάλο μέρος της υπερκατασκευής του πλοίου άρπαξε φωτιά.

Όταν έφτασαν οι τορπιλάκατοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το Liberty, στέλνοντας “AA- Identify Yourself (παρουσιάσου)”, μέσω ηλιογράφου και ραδιοσημάτων. Το Liberty απάντησε επίσης με“AA”, εξαιτίας του χαλασμένου εξοπλισμού του.

Ο Υποπλοίαρχος Oren θυμήθηκε ότι έλαβε παρόμοια απάντηση από το Ibrahim el Awal, ένα Αιγυπτιακό αντιτορπιλικό που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ, και ήταν πεπεισμένος ότι ήταν αντιμέτωπος μ’ένα εχθρικό πλοίο.

Συμβουλεύτηκε έναν Ισραηλινό οδηγό ταυτοποίησης Αραβικών στόλων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλοίο ήταν το Αιγυπτιακό πλοίο εφοδιασμού El Quseir (φωτό). Οι τορπιλάκατοι εκτόξευσαν στη συνέχεια πέντε τορπίλες στο Liberty.

Στις 12:35 ώρα Γκρίνουιτς (2:35 τοπική ώρα) μια τορπίλη χτύπησε το Liberty στην δεξιά πλευρά, μπροστά από την υπερκατασκευή, δημιουργώντας μια μεγάλη τρύπα 40 ποδών (12 μ.) στο χώρο που κάποτε ήταν το αμπάρι, πριν μετατραπεί σε ερευνητικούς χώρους του πλοίου, σκοτώνοντας 25 στρατιώτες, σχεδόν όλους από το τμήμα μυστικών πληροφοριών και τραυματίζοντας δεκάδες.

Το Ισραήλ στις 4:00 μ.μ, δύο ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, ενημέρωσε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις είχαν επιτεθεί κατά λάθος σε πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού.

Λίγο πριν επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του Liberty, το αεροπλανοφόρο USS Saratoga έστειλε οκτώ αεροσκάφη εξοπλισμένα με συμβατικά όπλα προς το Liberty.

Αφού επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα του πλοίου, ειδοποιήθηκε το Γενικό Επιτελείο και ζητήθηκε συγγνώμη στον Αμερικανικό ναυτικό ακόλουθο Castle. Τα αεροσκάφη που πλησίαζαν το Liberty ανακλήθηκαν και επέστρεψαν στο Saratoga.

Αν και το Liberty υπέστη σοβαρές βλάβες, έχοντας μια τρύπα πλάτους 39 ποδιών και ύψους 24 ποδιών (12 μ. X 7,3 μ.) και στριμμένη καρίνα, το πλήρωμά του το κράτησε επιπλέον και κατάφερε να εγκαταλείψει την περιοχή με δικές του δυνάμεις.

Οι απόψεις για το συμβάν

Ο Προέδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον δέχτηκε πλήρως την Ισραηλινή εκδοχή για το τραγικό περιστατικό. Ο ίδιος ο Τζόνσον αφιέρωσε μόνο μια μικρή παράγραφο για το Liberty στην αυτοβιογραφία του, στην οποία αποδέχτηκε την εξήγηση του Ισραήλ περί «λάθους», αλλά επίσης μείωσε την όλη υπόθεση και αλλοίωσε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών και τραυματιών, μειώνοντάς τους από 34 σε 10 και από 171 σε 100, αντίστοιχα!

Το περίεργο είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ την εποχή της επίθεσης στο Liberty, Ντιν Ρασκ (Dean Rusk), δεν πίστεψε ποτέ ότι επρόκειτο περί «λάθους».

Γράφει: «Δεν έμεινα ποτέ ικανοποιημένος με την εξήγηση του Ισραήλ. Η συνεχιζόμενη επίθεσή τους για να απενεργοποιήσουν και να βυθίσουν το Liberty αποκλείει μία κατά λάθος επίθεση ή κάποιο θερμόαιμο τοπικό διοικητή.

Μέσω της διπλωματικής οδού αρνηθήκαμε να δεχθούμε τις εξηγήσεις τους. Δεν τις πίστεψα τότε και δεν τις πιστεύω μέχρι και σήμερα. Η επίθεση ήταν ξεδιάντροπη».

Ένα μήνυμα προς τον πρεσβευτή του Ισραήλ στις 10 Ιουνίου, από τον Υπουργό Εξωτερικών Ρασκ, δήλωνε, μεταξύ άλλων, ότι: «Κατά τη στιγμή της επίθεσης, το USS Liberty έφερε την Αμερικανική σημαία και η ονομασία του φαινόταν καθαρά με μεγάλα λευκά γράμματα και αριθμούς στο κύτος…

Η εμπειρία δείχνει ότι τόσο η σημαία όσο και ο αριθμός αναγνώρισης του σκάφους ήταν άμεσα ορατά από τον αέρα… Συνεπώς, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι το USS Liberty αναγνωρίστηκε ή τουλάχιστον η εθνικότητά του προσδιορίστηκε από Ισραηλινό αεροσκάφος περίπου μία ώρα πριν από την επίθεση…

Η επακόλουθη επίθεση από τις τορπιλάκατους, αρκετά μετά την αναγνώριση που έγινε ή έπρεπε να γίνει από τις Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, δείχνει την ίδια απερίσκεπτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή».

Οι βετεράνοι του Liberty επίσης δεν πίστεψαν ποτέ ότι η επίθεση ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένης ταυτότητας.

Ο ναύαρχος Tom Moorer ανέφερε ότι το Liberty ήταν το πιο αναγνωρίσιμο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σε μια συνέντευξη στην Washington Post δήλωσε:

«Το να υποθέσουμε ότι (σ.σ: οι Ισραηλινές δυνάμεις) δεν μπορούσαν να ταυτοποιήσουν το πλοίο είναι … γελοίο. Όποιος δεν μπορεί ν’ αναγνωρίσει το Liberty δεν μπόρει να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Μνημείου του Ουάσιγκτον».

Ένα έγγραφο της CIA από το Νοέμβριο του 1967, το οποίο εξακολουθεί να είναι μερικώς λογοκριμένο και υπάρχει επίσης στην επίσημη ιστοσελίδα της CIA (φωτό), αναφέρει μια ανώνυμη πηγή να δηλώνει:

«Είπαν ότι ο (σ.σ: τότε Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσέ) Νταγιάν διέταξε προσωπικά την επίθεση στο πλοίο και ότι ένας από τους στρατηγούς του αντιτάχθηκε κατηγορηματικά την ενέργεια και είπε: “Πρόκειται για καθαρή δολοφονία”». Δεν υπάρχει διαφωνία σχετικά με την αυθεντικότητα του εγγράφου.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Λίβανο, Dwight Porter, αφηγήθηκε μια συνομιλία μεταξύ ενός Ισραηλινού πιλότου και του κέντρου επιχειρήσεων (war room) της Ισραηλινής Αεροπορίας, η οποία φέρεται να υποκλάπηκε από ένα αεροπλάνο της NSA και τηλεγραφήθηκε στα γραφεία της CIA σε όλο τον κόσμο:

Ισραηλινός πιλότος προς το κέντρο επιχειρήσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων: «Πρόκειται για Αμερικανικό πλοίο. Θέλετε ακόμα να επιτεθούμε;»

Κέντρο επιχειρήσεων προς τον Ισραηλινό πιλότο: «Ναι, ακολουθήστε τις διαταγές».

Ισραηλινός πιλότος προς κέντρο επιχειρήσεων: «Αλλά κύριε, είναι ένα Αμερικανικό πλοίο – μπορώ να δω τη σημαία!»

Κέντρο επιχειρήσεων προς τον Ισραηλινό πιλότο: «Δεν πειράζει. Χτύπα το».

Στις 2 Οκτωβρίου 2007, η Chicago Tribune δημοσίευσε μια ειδική έκθεση όσον αφορά την επίθεση, η οποία περιείχε πολυάριθμα αποσπάσματα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως από πρώην στρατιωτικό προσωπικό με γνώση του περιστατικού από πρώτο χέρι.

Πολλά από αυτά τα αποσπάσματα έρχονται σε άμεση αντίθεση με τη θέση της NSA ότι δεν υπέκλεψε ποτέ τις επικοινωνίες των επιτιθέμενων Ισραηλινών πιλότων, και δείχνουν ότι όχι μόνο υπήρχαν απομαγνητοφωνήσεις αυτών των επικοινωνιών, αλλά επίσης δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί ήξεραν ότι επιτέθηκαν σε Αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Δύο διπλωματικά τηλεγραφήματα που έγραψε ο Αβραάμ Χάρμαν, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, προς τον Abba Eban, υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, έχουν αποχαρακτηριστεί από το Ισραήλ και περιλαμβάνονται στο Κρατικό Αρχείο του Ισραήλ.

Το πρώτο τηλεγράφημα, που εστάλη πέντε ημέρες μετά την επίθεση, ενημερώνει τον Eban ότι ένας Αμερικανός πληροφοριοδότης τού είπε (του Χάρμαν) ότι υπήρχε «σαφής απόδειξη από ένα συγκεκριμένο τμήμα ότι ο πιλότος ανακάλυψε την ταυτότητα του πλοίου και συνέχισε την επίθεση έτσι και αλλιώς».

Το δεύτερο τηλεγράφημα, που εστάλη τρεις ημέρες αργότερα, πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος είναι «πολύ θυμωμένος»  επειδή «οι Αμερικανοί πιθανότατα έχουν ευρήματα που δείχνουν ότι οι πιλότοι μας γνώριζαν πράγματι ότι το πλοίο ήταν Αμερικανικό».

Στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν πολλές έρευνες για την επίθεση στο Liberty. Σε όλες σχεδόν δεν ασχολήθηκαν με την υπαιτιότητα της επίθεσης! Είναι χαρακτηριστικά τα πρακτικά του Ναυτικού Εξεταστικού Δικαστηρίου (U.S. Naval Court of Inquiry):

Όσον αφορά την υπαιτιότητα, το δικαστήριο δήλωσε ότι «Δεν ήταν ευθύνη του δικαστηρίου να αποφανθεί για την υπαιτιότητα των επιτιθέμενων και κανένα στοιχείο δεν ακούστηκε από το επιτιθέμενο έθνος».

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία συνδυάζονται για να δείξουν … (ότι η επίθεση ήταν) μια περίπτωση εσφαλμένης ταυτότητας».

Μόνη εξαίρεση είναι η έκθεση του μετέπειτα Υπουργού Άμυνας και τότε συμβούλου του Προέδρου των ΗΠΑ για τις μυστικές υπηρεσίες, Clark Clifford. Η έκθεση αποτελεί μια ανασκόπηση «όλων των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με το θέμα» και «ασχολείται με το ζήτημα της Ισραηλινής υπαιτιότητας», σύμφωνα με το διαβιβαστικό.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η απρόκλητη επίθεση κατά του Liberty αποτελεί μια καταφανή πράξη βαριάς αμέλειας για την οποία η Ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να θεωρηθεί απόλυτα υπεύθυνη και το Ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό πρέπει να τιμωρηθεί».

Ο Γερουσιαστής Bourke B. Hickenlooper δήλωσε: «Από αυτά που έχω διαβάσει δεν ανέχομαι ούτε για ένα λεπτό ότι αυτό (σ.σ: η επίθεση) ήταν ένα ατύχημα».

Για ποιο λόγο έγινε η επίθεση;

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η επίθεση στο Liberty πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να εμποδιστούν οι Η.Π.Α. από το να μάθουν για την επικείμενη επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία, η οποία θα παραβίαζε την κατάπαυση του πυρός την οποία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Το Ισραήλ σαφώς δεν ήθελε η Αμερικανική κυβέρνηση να γνωρίζει πάρα πολλά για τις διαθέσεις του για την επίθεση στη Συρία, αρχικά προγραμματισμένη για τις 8 Ιουνίου, η οποία αναβλήθηκε για 24 ώρες.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η επίθεση κατά του Liberty έλαβε χώρα στις 8 Ιουνίου, ενώ στις 9 Ιουνίου στις 3 π.μ. η Συρία ανακοίνωσε την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός. Παρ’ όλα αυτά, στις 7 π.μ., δηλαδή τέσσερις ώρες αργότερα, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Νταγιάν, «έδωσε εντολή για δράση κατά της Συρίας».

Ο James Bamford, συγγραφέας, ειδικός σε θέματα της NSA, στο βιβλίο του “Body of Secrets” του 2001 λέει ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σκόπιμα στο Liberty για να εμποδίσει την ανακάλυψη αυτών που περιγράφει ως εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας Αιγυπτίων αιχμαλώτων πολέμου από τον Ισραηλινό στρατό, που ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια ώρα στην κοντινή πόλη Αρίς. Εγκλήματα πολέμου μάλλον δεν έγιναν τότε στην Αρίς.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι η επίθεση έγινε για να ρίξουν την ευθύνη στην Αίγυπτο και έτσι ν’αναγκαστούν οι τότε ουδέτερες ΗΠΑ να μπουν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών στο πλευρό του Ισραήλ.  Αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, James E. Akins.

Το Μάιο του 1968 η Ισραηλινή  κυβέρνηση  αποζημίωσε  τις  οικογένειες  των  34 θυμάτων  με το  ποσό των 3.320.000 δολαρίων, ενώ το Μάρτιο του 1969, έδωσε  άλλα 3.557.000 δολάρια  στους τραυματίες  της  επίθεσης. Το Δεκέμβριο του 1980 οι Ισραηλινοί πλήρωσαν 6 εκατομμύρια δολάρια, για τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο πλοίο, συν τόκους 13 ετών.

Ο McGonagle έλαβε το Μετάλλιο Τιμής, το ανώτερο μετάλλιο των ΗΠΑ, για τις ενέργειές του. Το Μετάλλιο Τιμής παρουσιάζεται γενικά από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Λευκό Οίκο, αλλά αυτή τη φορά απονεμήθηκε στο Ναυπηγείο της Ουάσινγκτον από τον Υπουργό του Πολεμικού Ναυτικού σε μια μη δημοσιοποιημένη τελετή, σπάζοντας την καθιερωμένη παράδοση.

Άλλοι ναυτικοί του Liberty έλαβαν παράσημα για τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση, αλλά οι περισσότερες αναφορές στα βραβεία παρέλειψαν ν’ αναφέρουν το Ισραήλ ως δράστη.

Το 2009, ο Ασημένιος Αστέρας που απονεμήθηκε στο μέλος του πληρώματος, Terry Halbardier, ο οποίος αψήφισε πυρά από πολυβόλο και πυροβόλο όπλο για να επισκευάσει μια κατεστραμμένη κεραία που αποκατέστησε τις επικοινωνίες του πλοίου, στην αναφορά του βραβείου κατονομάζει το Ισραήλ ως τον επιτιθέμενο.

Αν σου άρεσε το άρθρο, στηρίξτε μας πατώντας στη σελίδα μας στο facebook