Αυτός ο γέρος έχει κάνει 16 ληστείες τραπεζών και παραμένει ασύλληπτος! Φοράει μάσκα;

Ο «Γέρος Ληστής» (Geezer Bandit) είναι το παρατσούκλι που δόθηκε σε έναν άνδρα (τουλάχιστον το FBI πιστεύει ότι είναι άνδρας) που έχει ληστέψει πολλές τράπεζες στη Νότια Καλιφόρνια από το 2009.

Τουλάχιστον δεκαέξι τράπεζες ληστεύτηκαν με επιτυχία από τον Γέρο Ληστή. Εύστοχα περιγραφόμενος, ο ληστής φαίνεται να είναι ένας γέρος, λευκός άνδρας, ηλικίας περίπου εβδομήντα ετών.

Ο τρόπος δράσης (modus operandi) του Γέρου Ληστή ακολουθεί το ίδιο γενικό μοτίβο. Ο Γέρος Ληστής μπαίνει στην τράπεζα σαν ένας ανυποψίαστος πελάτης.

Ο Γέρος Ληστής περιμένει τη σειρά του στην ουρά και στη συνέχεια παραδίδει στον ταμία ένα σημείωμα όπου ζητάει χρήματα υπό την απειλή όπλου. Μέχρι στιγμής, αυτό το γενικό σχέδιο έχει οδηγήσει τον Γέρο Ληστή σε άφθονα πλούτη, αλλά μόνο το FBI ξέρει πόσα και δεν το αποκαλύπτει.

Ο Γέρος Ληστής μαθαίνει τις δεξιότητες του επαγγέλματος με κάθε επιτυχή ληστεία. Για παράδειγμα, καθώς οι ληστείες του συνεχίζονταν, ο Γέρος Ληστής άρχισε να χρησιμοποιεί ένα ημερολόγιο για να κρύβει το όπλο του.

Ανακάλυψε επίσης ότι για να φύγει γρήγορα με πολλά μετρητά, το να κρατά μια πλαστική σακούλα είναι μια έξυπνη κίνηση. Έχει ενδιαφέρον ότι από τις δεκαέξι επιβεβαιωμένες ληστείες του Γέρου Ληστή, μόνο ένας μηχανισμός ασφαλείας έχει χρησιμοποιηθεί.

Το κουτί με το χρώμα ξάφνιασε τον Γέρο Ληστή. Ο Γέρος Ληστής το ‘σκασε, αλλά το ημερολόγιό του έμεινε στο σημείο. Μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο δημοσίως αν η εγκληματολογική ανάλυση ήταν σε θέση να ανακαλύψει οποιοδήποτε ίχνος DNA στο ημερολόγιο ή αν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Προσπάθειες για τη σύλληψη του Γέρου Ληστή

Ο Γέρος Ληστής εξακολουθεί να είναι ασύλληπτος παρά τις προσπάθειες του FBI και της εκμπομπής America’s Most Wanted. Το FBI έψαξε μάσκες ειδικών εφέ που χρησιμοποιήθηκαν σε θεατρικές παραστάσεις και εξέδωσε ένταλμα έρευνας για μια εταιρεία της νότιας Καλιφόρνιας που φτιάχνει μάσκες παρόμοιες με αυτή που φοράει ο Γέρος Ληστής, όμως αυτό δεν οδήγησε στη σύλληψή του.

 Με τον Γέρο Ληστή ασχολήθηκε η εκπομπή America’s Most Wanted. Ο παρουσιαστής, John Walsh, ισχυρίζεται ότι ο Γέρος Ληστής στην πραγματικότητα είναι ένας νεαρός που μεταμφιέζεται.

Ο Walsh βασίζει τη θεωρία του σε υλικό από κάμερες παρακολούθησης που έδειξαν ότι ο Geezer Bandit τρέχει με ασύλληπτη ταχύτητα που δεν θα περίμενε κανείς ότι θα έτρεχε έτσι ένας γέρος.

Μιμητές

Ο Γέρος Ληστής και η ικανότητά του να ξεφεύγει από τις αρχές προκάλεσε ληστείες-αντιγραφές. Το 2010, ένας σωσίας του Γέρου Ληστή επιχείρησε πολλές ληστείες.

Ξεκίνησε με μια απόπειρα να ληστέψει ιατρικές εγκαταστάσεις, αλλά έφυγε με άδεια χέρια, καθώς οι εγκαταστάσεις δεν είχαν μετρητά. Στη συνέχεια πήγε ένα τετράγωνο μακρύτερα σε ένα κατάστημα της Bank of America, αλλά απέτυχε να πάρει μετρητά.

Η επιμονή μερικές φορές αποδίδει. Ο σωσίας του Γέρου Ληστή επιχείρησε να ληστέψει ένα τρίτο μέρος και τελικά αποχώρισε με κάποια μετρητά από άλλη τράπεζα.

Δυστυχώς, ο σωσίας του Γέρου Ληστή δεν έμοιαζε τόσο ταλαντούχος όσο ο αυθεντικός. Χρησιμοποίησε το δικό του αυτοκίνητο για να διαπράξει τις ληστείες και η αστυνομία κατόρθωσε από την πινακίδα κυκλοφορίας να εντοπίσει τη διεύθυνση κατοικίας του σωσία και αυτός συνελήφθη από την τοπική αστυνομία.

Δημοσιότητα

Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βοηθάει να εκτοξευτούν οι ληστές τραπεζών από πρόσωπα σχεδιασμένα με το χέρι σε μια αφίσα «ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ» στα γραφεία του τοπικού σερίφη, σε μια online παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δίνει σε εγκληματίες όπως ο Γέρος Ληστής, πανεθνική δημοσιότητα για τους άθλους τους.

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να επωφεληθούν από τους οπαδούς που έχει ο Γέρος Ληστής πουλώντας μπλουζάκια με μια φωτογραφία του Γέρου Ληστή από κάμερες παρακολούθησης των ληστειών του.

Κάποιος ξεκίνησε και μια σελίδα Geezer Bandit στο Facebook, https://www.facebook.com/theGeezerBandit  . Σε κάθε περίπτωση, η αμοιβή 20.000 δολαρίων δεν ήταν μέχρι σήμερα αρκετή για να βρεθεί κάποιος να ταυτοποιήσει και να καταδώσει τον Γέρο Ληστή.

Είναι ο Γέρος Ληστής στην πραγματικότητα γέρος;

Η εμφάνιση μπορεί να εξαπατήσει. Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε καλός επαγγελματίας ασφαλείας, μια καλή μεταμφίεση μπορεί μερικές φορές να μην ξεχωρίζεται από τη φυσική εμφάνιση ενός ατόμου.

Ένας καλός makeup artist θα μπορούσε να κάνει μια μεταμφίεση αρκετά καλή για να ξεγελάσει τους περισσότερους. Αλλά θα ήταν αρκετά καλή για να ξεγελάσει και το FBI; Μέχρι τώρα είναι.

Οι μάσκες σιλικόνης που έχουν σχεδιαστεί για να μεταμορφώνουν ανθρώπους σε ηλικιωμένους πολίτες μπορούν να αποκτηθούν με μια μικρή επένδυση 800 δολαρίων. Δείτε ένα παράδειγμα από έναν από τους εκατοντάδες ηλεκτρονικούς εμπόρους μασκών http://spfxmasks.com/store/index.php?route=product/product&product_id=49

Ενώ τα 800 δολάρια μπορεί να φαίνονται σαν ένα υψηλό κόστος εκκίνησης, όταν το όφελος είναι να ληστέψεις επιτυχώς μια τράπεζα όπου υπάρχουν χιλιάδες δολάρια, για κάποιους επίδοξους ληστές αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια έξυπνη επιχειρηματική πρόταση.

Αν μη τι άλλο, η αόριστη φύση του Γέρου Ληστή αποδεικνύει την πονηριά του και την ικανότητά του να κατανοεί την ανθρώπινη συμπεριφορά για να διαφύγει της σύλληψης.

Γιατί σταμάτησε να ληστεύει ο Γέρος;

Ίσως ο Γέρος Ληστής είναι πραγματικά ένας γέρος που περνάει τον καιρό του ως ένας ευτυχισμένος συνταξιούχος. Θα μπορούσε να λέει στα εγγόνια του ιστορίες μεγαλείου από τα νιάτα του, να θυμάται τις πολλές ληστείες τραπεζών και να χτυπά το πάτωμα με το μπαστούνι του, καθώς λέει ότι η λεία του τον βοήθησε να πληρώσει αυτό το σπίτι.

Τα εγγόνια πιθανώς να γελάσουν και να πουν στους γονείς τους ότι ο παππούς τρελάθηκε πάλι.

Ακόμα, ίσως ο Γέρος Ληστής να πέθανε. Ίσως ο Γέρος Ληστής να βρίσκεται «εκτός κυκλοφορίας», επειδή είναι φυλακισμένος σε κάποια φυλακή για κάποια άσχετη κατηγορία.

Υπάρχει κάποια εικασία ότι ο αρχιμαφιόζος Whitey Bulger, ο οποίος συνελήφθη στη νότια Καλιφόρνια μετά από μακρά έρευνα σ’όλον τον κόσμο , θα μπορούσε να είναι ο  Γέρος Ληστής. Το FBI λέει ότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

Ίσως λόγω της δημοσιότητας, ο Γέρος Ληστής απλά να «παίζει έξυπνα» και να «λουφάζει». Ή, ίσως, ο Γέρος Ληστής δεν είναι καθόλου γέρος, αλλά μάλλον ένας ζωηρός νέος. Με δεδομένο τον μικρό όγκο και το ανάστημα του Γέρου, ο Γέρος Ληστής θα μπορούσε να είναι ακόμα και μια γυναίκα!

Η τελευταία θεωρία του FBI είναι ότι ο Γέρος Ληστής εξακολουθεί να ληστεύει τράπεζες είτε χωρίς μάσκα είτε με κάποια άλλη μάσκα που να μοιάζει περισσότερο μ’ ένα κανονικό ηλικιωμένο άτομο. Το FBI μελετά τις κινήσεις του σώματος ληστών τραπεζών με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τις ταιριάξουν με τις κινήσεις του σώματος του Γέρου Ληστή.

Υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία από τις ληστείες του Γέρου Ληστή, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Γέρος Ληστής είναι ακόμα κάπου εκεί έξω. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε στο γηροκομείο για να επισκεφτείτε τη γιαγιά, ρίξτε μια προσεκτική ματιά γύρω σας. Ίσως δείτε τον Γέρο Ληστή!

Αν σου άρεσε το άρθρο, στηρίξτε μας πατώντας στη σελίδα μας στο facebook