Ο παράξενος θάνατος του Gunther Stoll και η υπόθεση Yogtze

Ο παράξενος θάνατος του Gunther Stoll και η υπόθεση Yogtze

Είμαστε στο τέλος του 1984 όταν ένας Γερμανός ερευνητής, ο Gunther Stoll, άρχισε να υποφέρει από ένα επίμονο παρανοϊκό επεισόδιο.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, είχε πει στη σύζυγό του «αυτοί». Προφανώς, πίστευε ότι «αυτοί» τον ακολούθησαν. Ωστόσο, ένα βράδυ ειδικότερα, η κατάσταση πήρε άσχημη τροπή που οδήγησε στην τραγωδία. Το θέμα που πρόκειται να σας πούμε σήμερα είναι περισσότερο γνωστό σαν η υπόθεση YOGTZE. Ακόμη και σήμερα, πολλοί μάρτυρες που ήταν παρόν αναρωτιόταν εάν η παράνοια του Gunther βασιζόταν σε κάτι πραγματικό ή ήταν απλώς κάτι που είχε γεννήσει η φαντασία του.

Τι είναι και τι σημαίνει YOGTZE;

Τη νύχτα της 25ης Οκτωβρίου 1984, ο Gunther Stoll καθόταν ήρεμος στην καρέκλα του όταν ξαφνικά, σηκώθηκε και αναφώνησε «Jetzt geht mir ein Licht auf!» το οποίο σε γενικές γραμμές σημαίνει «Καταλαβαίνω» ή «Τώρα Καταλαβαίνω!». Ο Stoll πήρε ένα κομμάτι χαρτί και έγραψε τα γράμματα YOGTZE ή YO6TZE. Ο Stoll έφυγε απότομα από το σπίτι και εμφανίστηκε αργότερα στην αγαπημένη του παμπ, όπου ζήτησε μια μπύρα. Πριν πιει την πρώτη γουλιά, έπεσε στο έδαφος, χτυπώντας το κεφάλι του. Οι παρόντες ισχυρίστηκαν ότι ο Stoll δεν ήταν καθόλου μεθυσμένος, αλλά φάνηκε αγχωμένος ή να αγωνία για κάτι. Ο Stoll έφυγε από την παμπ χωρίς να δώσει καμία εξήγηση.

Το μυστηριώδης ατύχημα

Για δύο ώρες δεν υπήρχαν νέα του Günther Stoll μέχρι που εμφανίστηκε στη Μια τη νύχτα στο σπίτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας που γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια. Δεδομένης της καθυστερημένης ώρας, η γυναίκα δεν άνοιξε την πόρτα, ζητώντας του να επιστρέψει στο σπίτι του. Συμφώνησε, αλλά πριν φύγει αναφέρθηκε σε κάποια «τρομερά ατυχήματα που θα συνέβαιναν το ίδιο βράδυ». Δύο ώρες αργότερα,τα λόγια του έγιναν πραγματικότητα. Περίπου στις 3 π.μ., δύο οδηγοί φορτηγού συνάντησαν ένα Volkswagen άσχημα χτυπημένο στον αυτοκινητόδρομο A45 κοντά στην έξοδο Hagen-Süd, 100 χιλιόμετρα από το Haigerseelbach.

Ο ένας από τους οδηγούς κατευθύνθηκε προς το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης στην άκρη  του δρόμου, ενώ ο άλλος πήγε να ελέγξει την κατάστασης του αυτοκινήτου. Μέσα, μισοπεθαμένος βρισκόταν ο Gunther Stoll. Ήταν εντελώς γυμνός και ανέφερε ότι υπήρχαν άλλοι τέσσερις επιβάτες μαζί του στο αυτοκίνητο λίγο πριν τον βρουν οδηγοί του φορτηγού. Είπε ότι και οι τέσσερις είχαν δραπετεύσει, αλλά δεν ήταν φίλοι του. Οι διασώστες προσπαθούσαν ακόμα να επαληθεύσουν τις λεπτομέρειες όταν έφτασε το ασθενοφόρο. Δυστυχώς, ο Stoll πέθανε στο δρόμο προς το νοσοκομείο.

Η έρευνα είχε μόλις ξεκινήσει και δεν άργησε να φτάσει στον πρώτο γρίφο. Η αιτία θανάτου ήταν επίσημα διαπιστευμένη πλημμελή ανθρωποκτονία. Το αυτοκίνητο που τον χτύπησε όμως δεν υπήρχε, αλλά, υπήρχε το αυτοκίνητο του Stoll. Η έρευνα έδειξε ότι ο Stoll τραυματίστηκε πριν από το τρακάρισμα και ότι έπρεπε να έχει χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο κάπου αλλού και στη συνέχεια να τον έβαλαν στη θέση του συνοδηγού και τον μετέφεραν στο σημείο όπου τον βρήκαν.

Το αμάξι του Günther Stoll στο σημείο που βρέθηκε

Οι ερευνητές ανέκριναν ξεχωριστά στους δύο οδηγούς του φορτηγού και αμφότεροι ισχυρίστηκαν ότι είδαν έναν άντρα κοντά στη Volkswagen όταν σταμάτησαν. Αυτός ο άνθρωπος, όποιος κι αν ήταν, φορούσε ένα λευκό σακάκι και περπάτησε γύρω από το τρακαρισμένο αυτοκίνητο. Ο άγνωστος είχε εξαφανιστεί στο διάστημα που βρήκαν το αμάξι και της κλήση έκτακτης ανάγκης που είχε κάνει ο ένας οδηγός του φορτηγού. Οι τέσσερις άνδρες που ο Günther Stoll αναφέρει πως ήταν μαζί του στο αυτοκίνητο δεν εντοπίστηκαν ποτέ.  Άλλοι οδηγοί ανέφεραν ότι είδαν έναν άνδρα να κάνει ωτοστόπ στην έξοδο Hagen-Süd. Ούτε ο αυτός ούτε ο άντρας με το λευκό σακάκι αναγνωρίστηκαν. Η σκηνή του εγκλήματος δεν προσδιορίστηκε ποτέ σωστά και κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι εννοούσε ο Stoll στην κακογραμμένη σημείωση του. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία φαίνονται πιο εύλογα και ενδέχεται να προτείνουν χρήσιμες ενδείξεις.

Το σημείωμα του Gunther Stoll

Το αληθινό νόημα της σημείωσης που έγραψε ο Stoll πριν εγκαταλείψει το σπίτι θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να διευθετηθεί ολόκληρη η έρευνα ή το πιο περίεργο από όλες τις συμπτώσεις. Από εκείνη τη νύχτα, οι υποθέσεις σχετικά με τη σημασία του σημειώματος δεν έχουν σταματημό. Κάποιοι πίστευαν ότι ο Stoll έπασχε από κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας. Η πιο εύλογη εξήγηση είναι ότι το περιβόητο σημείωμα δεν γράφει YOGTZE, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο αριθμός μιας πινακίδας κυκλοφορίας. Το γράμμα O θα μπορούσε να είναι ο αριθμός 0, ο αριθμός 2 μπορεί να έχει αναγνωριστεί εσφαλμένα ως γράμμα Z και το γράμμα G θα μπορούσε να είναι ο αριθμός 6. Το προφανές πρόβλημα με αυτή την υπόθεση είναι ότι το σημείωμα γράφτηκε λίγες ώρες προτού τραυματιστεί θανάσιμα ο Stoll. Σύμφωνα με κάποιους, το YO6TZE ήταν ένα σήμα κλήσης για ρουμανικό ραδιοφωνικό σταθμό και ίσως ήταν το πραγματικό νόημα της σημείωσης. Ωστόσο, αν είναι έτσι δεν φαίνεται να έχει  σχέση με αυτό που πραγματικά συνέβη και είναι απλά μια σύμπτωση. Ο Stoll εργαζόταν στον τομέα των τροφίμων και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον να πιστέψει ότι οι τρεις πρώτες επιστολές (YOG) δεν είχαν νόημα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις προσδιόριζαν μια αρωματική ουσία που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σε χυμούς.

σημείωμα του Gunther Stoll. YOGTZE ή YO6TZE

Ένας αναγραμματισμός;

Άλλοι μελετητές προτείνουν ότι η λέξη YOGTZE δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας αναγραμματισμός της λέξης Zygote (Ζυγωτής). Ένας ζυγώτης είναι το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης πολλών πολυκύτταρων οργανισμών. Ο όρος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει ενότητα. Το ζυγωτό σχηματίζεται από ένα ζευγάρι γαμετών (δηλαδή από την ένωση ενός ωαρίου με ένα σπερματοζωάριο ή γενικά ενός θηλυκού με έναν αρσενικό γαμέτη) και περιέχει γενετικές πληροφορίες από κάθε γαμέτα για να δημιουργήσει ένα νέο άτομο. Η γενετική τροποποίηση των τροφίμων ή των συστατικών μπορεί να μην είναι κάτι νέο. Η ιδέα συχνά θεωρείται δεδομένη από τον μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά θα μπορούσε να είναι το κίνητρο για δολοφονία;

Μια εύλογη υπόθεση (;)

Ας υποθέσουμε ότι ο Stoll εργάζονταν σε μια μυστική φόρμουλα σχετικά με τα προϊόντα διατροφής. Στην τελική, ήταν δουλειά του, άρα μέχρι έδω τίποτα περίεργο. Φανταστείτε ότι ένας από τους συνεργάτες ή ανταγωνιστές του γνώριζε σε τι εργαζόταν ο Stoll και άρχισε να παρακολουθεί τις κινήσεις του για να τον εμποδίσει να εκτελέσει το έργο του, επειδή το θεωρούσε επικίνδυνο για την ασφάλεια ή ήθελε να αποτρέψει την αποκάλυψη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Stoll θα μπορούσε να γράψει ένα αινιγματικό μήνυμα, το οποίο θα απέκρυπτε αμέσως για να μην βάλει σε κίνδυνο τη σύζυγό του. Όταν ο Stoll πήγε στην αγαπημένη του παμπ, θα μπορούσε να είχε δεχθεί επίθεση από κάποιον. Ίσως ένας ή περισσότεροι από τους τέσσερις άνδρες που αναφέρθηκαν από τον Stoll τον ακολουθούσαν από την παμπ πριν τον δολοφονήσουν κάνοντας το να φανεί σαν ένα τροχαίο ατύχημα. Ίσως το αρχικό σχέδιο ήταν απλά να τρομάξει ο Stoll, αλλά τα πράγματα ξέφυγαν. Το τελευταίο βράδυ του Günther Stoll μπορεί να έχει παίξει ένα τέτοιο σενάριο. Αλλά δεν εξηγεί γιατί ήταν γυμνός όταν βρέθηκε στο αυτοκίνητό του μέσα στη κρύα γερμανική νύχτα. Και φυσικά δεν εξηγεί τα προφητικά λόγια που είπε στην ηλικιωμένη γυναίκα που γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια.

 

Αν σου άρεσε το άρθρο, στηρίξτε μας πατώντας στη σελίδα μας στο facebook