Η βυθισμένη Πυραμίδα του Yonaguni, μήπως η ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί;

 Η βυθισμένη Πυραμίδα του Yonaguni, μήπως η ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί;

Μια δομή που ανακαλύφθηκε το 1985 στον βυθό του Yonaguni (ένα μικρό νησί στο αρχιπέλαγος Ryukyu στο νότιο τμήμα της Ιαπωνίας), θα μπορούσε να αποδειχθεί η παλαιότερη ανθρώπινη κατασκευή. Σύμφωνα με μερικούς, αυτή θα ήταν και η απόδειξη της ύπαρξης της Μου, μιας ηπείρου που σύμφωνα με ένα θρύλο βυθίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό πριν από χιλιάδες χρόνια.

Από το 1868, όταν ο συνταγματάρχης Jason Churchward ισχυρίστηκε ότι είχε στην κατοχή του κάποιες πήλινες πλάκες που ανέφεραν σε μια μυστηριώδη γραφή την ιστορία της μεγάλης ηπείρου Μου, ξεκίνησε η αναζήτηση για να βρεθούν ίχνη αυτού του αρχαίου πολιτισμού σε όλο τον Ειρηνικό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το 1985, όμως, ο Ιάπωνας Kikachiro Aratake, ένας δύτης από το Yonaguni, κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης περίπου 150 μέτρα από το νησί, έκανε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: μια τεράστια πέτρινη δομή παρόμοια με μια πυραμίδα, η οποία βρισκόταν σε βάθος 25 μέτρων.

Ο Aratake, αμέσως μετά την ανακάλυψη, περιέγραψε τη στιγμή που είδε για πρώτη φορά τη δομή με αυτά τα λόγια:

Κολυμπούσα ωθούμενος από το ρεύμα όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ένας απότομος πέτρινος τοίχος μπροστά μου. Έπρεπε να κρατηθώ με τα χέρια μου στο βράχο για να πλευρίσω τη δομή και να μην παρασυρθώ μακριά. Μετά από έναν μακρύ υποβρύχιο περίπατο βρήκα τον εαυτό μου μπροστά σε ένα θέαμα που μου έκοψε την ανάσα: τη πρόσοψη διέτρεχαν σκαλοπάτια, καθένα από τα οποία οδήγησε σε τετράγωνα σε διάφορα επίπεδα, σε ένα ακανόνιστο σύνολο, αλλά συνεχόμενο μέχρι την κορυφή. Η κατασκευή ήταν τόσο τέλεια που περίμενα από στιγμή σε στιγμή να δω κάποιον να βγει από αυτήν. Αλλά οι μόνοι κάτοικοι ήταν τα ψάρια που κολύμπαγαν γύρω μου και η σιωπή του τόπου έσπαγε μόνο από το χτύπημα της καρδιάς μου.

Φωτογραφία που τραβήχτηκε σε μια από τις πρώτες εξερευνήσεις του σημείου από τον Kikachiro Aratake, μπορείτε να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Τα νέα της ανακάλυψης αποκαλύφθηκαν το 1986 και το 1990 η περιοχή ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, αλλά πολλοί σκέφτηκαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η δομή είναι απλά ένα παράξενο δημιούργημα της μητέρας φύσης.

Αλλά είναι αυτή η πυραμίδα ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα ή είναι ένα αστείο της φύσης; Η δομή είναι ένα ενιαίο τεράστιο μπλοκ βράχου μήκους 200 μέτρων, πλάτους 150 και ύψους περίπου 20, το μέγεθος της βάσης είναι συγκρίσιμο με αυτό της πυραμίδας του Χέοπα. Δεν είναι ακόμη γνωστό από πότε χρονολογείται η δομή, οι αντίξοες συνθήκες της θάλασσας σε αυτό το τμήμα της ακτής καθιστούν την ανάλυση πολύ δύσκολη.

Μόνο υποθέσεις έχουν διατυπωθεί γι΄αυτή, η πιο επιβεβαιωμένη είναι αυτή που οδηγεί στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας μετά τον τελευταίο παγετώνα (μεταξύ 9.000 και 10.000 χρόνια πριν), η οποία κατά πάσα πιθανότητα βύθισε το κομμάτι μπροστά από το Yonaguni και επομένως η δομή χρονολογείται από εκείνη την περίοδο, η τελευταία στην οποία η πυραμίδα πρέπει να ήταν πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος παγετώνας είναι μια ημερομηνία που επαναλαμβάνεται όταν πρόκειται για αρχαίους πολιτισμούς και μυστηριώδη αρχαιολογικά ευρήματα.

Αλλά ποιος έχτισε αυτή τη δομή; Ο Ma-saaki Kimura (Μασαάκι Κιμούρα), καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίου Κίου, υποθέτει ότι ήταν πληθυσμός από τη Νοτιοανατολική Ασία. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον πολιτισμό που υποτίθεται ότι έκανε το έργο. Για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας δομής, θα πρέπει σίγουρα να έχεις μεγάλη γνώση της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής, επίσης στη περιοχή έχουν βρεθεί πολλές εικόνες χαρακτικής, και αυτό δείχνει ότι γνώριζαν μια γραφή βασισμένη σε εικονογράμματα. Οι χαρακτικές στην πέτρα είναι πολύ παρόμοιες με εκείνες σε ένα πέτρινο δισκίο που βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια στην Οκινάουα, πολύ κοντά στο Yonaguni, και αυτό συμβάλλει πολύ στο μυστήριο. Στην πραγματικότητα, η προαναφερθείσα ταμπλέτα δείχνει μια γλώσσα που είναι ακόμα δεν έχει αποκωδικοποιηθεί, αλλά ένα σχέδιο που χαράσσεται παραπάνω θυμίζει πολύ (σύμφωνα με την Kimura) ένα βυθισμένο ναό. Ο Ma-saaki Kimura σε συνέντευξή του στο «Newton», περιγράφει τη δομή με κάθε λεπτομέρεια, εμείς σας έχουμε ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείτε στο κάτω τμήμα είναι ένας διάδρομος που εκτείνεται σε όλη την περίμετρο και περιγράφει, στο δυτικό άκρο, μια τέλεια καμπύλη γύρω από τον τοίχο. Από τη νότια πρόσοψη, την κύρια, ξεκινούν οι σκάλες που οδηγούν στην περιοχή των αναβαθμίδων στα δυτικά και σε αυτή που έχουμε ορίσει «Ιερή» προς την Ανατολή. Αναμφίβολα οι βαθμίδες σε μερικές σκάλες είναι υψηλές, μερικές φτάνουν ακόμα και το ένα μέτρο, έτσι ώστε να είναι λιγότερο προσβάσιμες στους ανθρώπους. Ένσταση στην οποία απαντώ πως στις πέντε βαθμίδες, οι τρεις είναι είναι ιδανικές για τον ανθρώπινο ρυθμό και είναι απόλυτα βατές. Η πυραμίδα είναι μονόλιθος, δηλαδή ένα ενιαίο τεμάχιο πέτρας, αλλά κατά την ανάλυση βρήκαμε πολλές πρόσθετες πέτρες διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. Αυτά τα τετράγωνα, συγκεντρωμένα μόνο στην περιοχή της πυραμίδας, μοιάζουν με θραύσματα που προέρχονται από τις διαδικασίες εργασίας της δομής (για παράδειγμα, το σκάλισμα των αναβαθμίδων και των σκαλοπατιών). Οι στρογγυλές πέτρες, ωστόσο, θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός στοιχειώδους συστήματος για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων. Στην πραγματικότητα, συγκεντρώνονται μόνο κοντά σε αυλακώσεις που έχουν σμιλευτεί πάνω σε επιφάνειες βράχων, οι οποίες πιθανότατα χρησίμευαν ως υδρορροές.

Παρακάτω είναι ένας χάρτης του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου του Yonaguni, που έγινε με τα στοιχεία του καθηγητή Kimura.

Κοντά στην πυραμίδα βρέθηκε ένα άλλο απίστευτο εύρημα. μια μεγαλιθική πέτρα παρόμοια με τα γλυπτά του νησιού του Πάσχα, αυτός ο μεγαλίθος είναι απίστευτα κοντά στον τροπικό του καρκίνου και ο Kimura υπογραμμίζει τη σημασία της:

Είναι ένας μεγάλος ωοειδές βράχος με μια σειρά από γλυπτά στο πάνω μέρος που φαίνονται να σχεδιάζουν ένα πρόσωπο. Στις οριζόντιες σχισμές που αντιστοιχούν τα μάτια είναι σφηνωμένες δύο πέτρες που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τις κόρες των ματιών. Αυτή η ακριβής γεωγραφική θέση, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να δείξει ότι οι αρχαίοι οικοδόμοι είχαν ακριβείς αστρονομικές γνώσεις.

Είναι ακόμα νωρίς για πούμε κάτι με σιγουριά, αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί γνωρίζουμε ότι ο καθηγητής Kimura θα συνεχίσει να μελετά τον αρχαιολογικό χώρο του Yonagumi αναζητώντας απαντήσεις.

Φυσικά υπάρχει και η πλευρά που λέει ότι αυτές οι δομές είναι φυσικής προέλευσης. Ο Robert Schoch, ένας πολύ γνωστός γεωλόγος, δήλωσε ότι:

Τα εν λόγω βράχια είναι όλα φυσικά … και είναι αποτέλεσμα μιας βασικής γεωλογίας και μιας κλασσικής στρωματογραφίας των ψαμμίτων (ιζηματογενή πετρώματα), που τείνουν να αποκολληθούν μεταξύ τους αρκετές πλάκες του θαλάσσιου βυθού που δημιουργούν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των άκρων, ειδικά σε μια περιοχή με ισχυρή σεισμική δραστηριότητα όπως αυτή του Yonaguni.

Σύμφωνα με τον Schoch, αυτά που μπερδεύονται σαν τεχνητές δομές οφείλονται σε φυσικούς παράγοντες, όπως η δράση του νερού και των κοραλλιών, συγκρίσιμοι με άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως το Μονοπάτι του Γίγαντα στη Βόρεια Ιρλανδία ή οι σκάλες του Old Rag Mountain, στη Βιρτζίνια.

Αυτή η κατασκευή θα μπορούσε να αποδειχθεί απλά μια παράξενη δημιουργία της φύσης ή το μεγαλύτερο αρχαιολογικό εύρημα όλων των εποχών; Εάν είναι τελικά ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα (εμείς λέμε πως είναι) τότε θα πρέπει να έχουμε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν του πλανήτη μας, οι πυραμίδες της Αιγύπτου, εκείνες της Κεντρικής Αμερικής και όλες οι άλλες διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν έναν αρχαίο πρόγονο και ποιος ξέρει αν όλα συνδέονται…

Μερικές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο του Yonaguni:

0 0 ψήφος
Αξιολόγηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Μας αρέσει να διαβάζουμε τις σκέψεις σας, παρακαλώ σχολιάστε.x
()
x