Ραδιοφωνικοί σταθμοί άγνωστης προέλευσης, τι είναι τα Numbers Station;

Το μυστήριο των Numbers Station (Σταθμός αριθμών), αν και δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέρον εκεί έξω και επίσης ένα από τα πιο πρόσφατα. Τι είναι τα Numbers Station; Είναι ραδιοφωνικοί σταθμοί άγνωστης προέλευσης, που εκπέμπουν στα βραχέα κύματα και συνεχώς μεταδίδουν λέξεις και αριθμούς με τυχαία ακολουθία, εξ ου και το όνομα «Numbers Station» (Σταθμός αριθμών).

Αυτοί οι συγκεκριμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, ίχνη τους υπάρχουν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το φαινόμενο αυξήθηκε δραματικά, για γίνει ένα πραγματικά διεθνές γεγονός, αλλά και ένα είδος αστικού μύθου.

Χαρακτηριστικά των μηνυμάτων

Ένα μήνυμα «τύπου» έχει μια μέση διάρκεια 45 λεπτών και συνήθως αποτελείται από μπλοκ αριθμών που διαβάζονται με ένα κανονικό διάστημα μερικών δευτερολέπτων μεταξύ τους και η αρχή κάθε μετάδοσης δηλώνεται πάντοτε με μία ή περισσότερες λέξεις, έτσι ένα παράδειγμα μπορεί να είναι:

Atenciòn! 12345 – 45678 – 98765 κτλ κτλ…

Η αρχική λέξη συνήθως επαναλαμβάνεται αρκετές φορές πριν από την έναρξη της μετάδοσης, προφανώς για να βεβαιωθεί ότι όποιος και να είναι ο παραλήπτης ακούει ή να σιγουρευτεί ότι κατανοεί ορισμένα πράγματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από τη συνηθισμένη λέξη, μπορείτε να ακούσετε μια σειρά ηλεκτρονικών μπιπ ή αριθμών που επαναλαμβάνονται αρκετές φορές πριν ξεκινήσει το πραγματικό μήνυμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα πρώτα μπλοκ αριθμών δείχνουν τον συνολικό αριθμό μπλοκ που περιέχονται στο ακόλουθο μήνυμα, όπως:

Count 204 – Count 204 – Achtung! 12345 – 45678 – 98765 κτλ κτλ…

Αυτά που μόλις περιγράφηκαν είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι μηνυμάτων σταθμού αριθμών. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων υπήρξαν πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες τα μηνύματα ξεκινούσαν με μια μουσική από carillon ή χαρακτηρίστηκαν από την παρουσία παράξενων ηχητικών εφέ όπως γκονγκ ή σειρήνες. Όσο για την εκφώνηση των αριθμών, φωνή που μεταδίδει τις πληροφορίες είναι σχεδόν πάντα αντρική ή προέρχεται από κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις. Υπήρξαν μεταδόσεις όπου εκείνοι που διαβάζουν τον κώδικα είναι κάποιο παιδί ή κάποιος/α με προφορά μιας ξένης χώρας, ίσως για να απομακρύνει τυχόν ανεπιθύμητους ακροατές σχετικά με την προέλευση του μηνύματος ή να μη τραβάει άμεσα την προσοχή τρίτων, αλλά σύμφωνα με πολλούς αυτές οι γλωσσικές προσομοιώσεις ποτέ δεν ήταν τόσο επιτυχημένες…

Άλλοι τύποι σταθμών αριθμών είναι αυτοί που μεταδίδουν κώδικα morse ή θόρυβο, αλλά αυτός ο συγκεκριμένος τύπος σταθμών είναι πολύ πιο σπάνιος από τους κλασσικούς, έστω και αν αυξάνονται πρόσφατα.

Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάται το τελευταίο χαρακτηριστικό, οι μεταδόσεις ξεκινούν συνήθως στις ολόκληρες ή μισές ώρες, όπως στις 16:00 ή 16:30, σχεδόν ποτέ δεν έχει συμβεί να ξεκινήσουν στις 16:13 ή παρόμοιες ώρες, αυτό σύμφωνα με πολλούς δείχνει πως τα μηνύματα απευθύνονται σε κάποιον που έχει ένα είδος ραντεβού.

Για να κατανοήσετε καλύτερα για το τι μιλάμε, παρακάτω μπορούμε να δείτε ένα βίντεο όπου παίζει ένας σταθμός αριθμών.

Πριν προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, ας ανακεφαλαιώσουμε σύντομα τα χαρακτηριστικά ενός μηνύματος ενός σταθμού αριθμών:

– Μετάδοση βραχέων κυμάτων
– Διάρκεια περίπου 45 λεπτών
– Μία ή περισσότερες λέξεις πριν από την αρχή
– Επαναλαμβανόμενα μπλοκ κώδικα σε τακτά χρονικά διαστήματα
– Πάντα ακριβής ώρα έναρξης

Κρύβονται οι κυβερνήσεις πίσω από αυτούς τους σταθμούς

Οι πιο πολλοί πιστεύουν πως τα Numbers Station είναι κρυπτογραφημένα κανάλια μετάδοσης που χρησιμοποιούνται από τους κατασκόπους για τη μετάδοση πληροφοριών σε κώδικα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα μηνύματα αποκωδικοποιούνται με ένα σημειωματάριο μιας χρήσης, κάτι που κάνει αδύνατη την αποκρυπτογράφηση από τον εχθρό (η μέθοδος σημειωματάριου, όταν εφαρμόζεται σωστά, είναι αποδεδειγμένα απρόσβλητη από κάθε προσπάθεια αποκρυπτογράφησης). Αυτή την εκδοχή τονίζει και το γεγονός ότι ορισμένοι σταθμοί άλλαξαν το πρόγραμμά τους ή μετέδωσαν ειδικές, μη προγραμματισμένες εκπομπές κατά τη διάρκεια εξαιρετικών πολιτικών γεγονότων. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου Σοβιετικού πραξικοπήματος του 1991, ένας σταθμός μετέδιδε τον αριθμό «πέντε» όλο το εικοσιτετράωρο. Τυχαίο;

Μέχρι σήμερα, κανένας κυβερνητικός οργανισμός δεν έχει παραδεχθεί πως χρησιμοποιεί τα Numbers Station. Ωστόσο, το 1998 ένας εκπρόσωπος του Τμήματος Εμπορίου και Βιομηχανίας (Department of Trade and Industry), ενός τμήματος της βρετανικής κυβέρνησης που ασχολείται επίσης με τις επικοινωνίες, δήλωσε στη The Daily Telegraph ότι «αυτοί οι σταθμοί είναι αυτό που υποθέτετε ότι είναι. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τους θεωρούν κάτι μυστηριώδες. Δεν είναι, θα λέγαμε, για δημόσια κατανάλωση».

Στην Αγγλία, η ακρόαση των Numbers Station θεωρείται παράνομη, ο νόμος αυτός προφανώς έγινε για να αποφευχθούν περιπτώσεις κατασκοπείας από άλλες κυβερνήσεις, καθώς ο εντοπισμός των βραχέων κυμάτων των numbers stations είναι αρκετά ακριβός τόσο από πλευράς χρόνου όσο και χρημάτων για έναν απλό ραδιοερασιτέχνη.

Λόγω της μετάδοσης στα βραχέα κύματα, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε από πού προέρχεται το σήμα από τους σταθμούς, αλλά χάρη σε σφάλματα της μετάδοσης ή της διάδοσης των ραδιοκυμάτων υπήρξαν πιθανές ενδείξεις. Για παράδειγμα, χάρη σε ένα φερόμενο σφάλμα μετάδοσης στη δεκαετία του ’90, έγινε κατανοητό ότι ο σταθμός «Atencion» ήταν στην Κούβα, μιας και για σύντομο χρονικό διάστημα ο σταθμός «Radio Habana Cuba» μεταδόθηκε στις συχνότητες αυτού του σταθμού αριθμών. Το 2000, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν επισήμως την κουβανέζικη προέλευση του σταθμού «Atencion», ο οποίος αργότερα διώχθηκε νομίμως από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η κατηγορία έπαιξε κεντρικό ρόλο στη δίκη που ακολούθησε τη σύλληψη των πρακτόρων του δικτύου Wasp (που είναι γνωστοί και σαν The Cuban Five) το 1998 στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι οι κατηγορούμενοι έγραφαν τους αριθμούς που μεταδίδονταν από το συγκεκριμένο σταθμό, τον οποίο άκουγαν χρησιμοποιώντας ένα φορητό ραδιόφωνο, και μετά περνούσαν τους αριθμούς σε ένα laptop για να αποκωδικοποιηθεί το μήνυμα με τις οδηγίες. Πράκτορες του FBI κατέθεσαν ότι η υπηρεσία είχε διαρρήξει το διαμέρισμα ενός από τους πράκτορες το 1995, αντιγράφοντας το πρόγραμμα που χρησιμοποιούνταν για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων. Το χρησιμοποίησαν για να αποκωδικοποιήσουν μηνύματα του Atención, τρία από τα οποία παρουσιάστηκαν σαν παραδείγματα στο δικαστήριο:

  • δώστε προτεραιότητα και συνεχίστε να δυναμώνετε φιλία με Τζο και Ντένις (υπάλληλοι αμερικανικής στρατιωτικής βάσης κατά το κατηγορητήριο)
  • σε καμία περίπτωση Γκέρμαν και Κάστωρ να μην πετάξουν με BTTR ή άλλη οργάνωση στις μέρες 24, 25, 26 και 27 (BTTR, Brothers To The Rescue, είναι αερομεταφερόμενη οργάνωση Κουβανών αντικαθεστωτικών εξόριστων)
  • συγχαρείτε όλες τις γυναίκες συντρόφους για την Ημέρα της γυναίκας

Όλες οι κυβερνήσεις που είναι ύποπτες ότι εμπλέκονται με τα numbers station, πάντοτε αρνήθηκαν πως χρησιμοποιήσουν αυτές τις μεθόδους μετάδοσης, αν ήταν πραγματικά κυβερνητικές μεταδόσεις.

Είπαμε η πιο δημοφιλής υπόθεση για τα numbers station είναι αυτή της μυστικής μεθόδου μετάδοσης μεταξύ κυβερνητικών κατασκόπων, αλλά υπάρχουν και άλλες θεωρίες. Κάποιοι λένε ότι οι σταθμοί θα χρησιμοποιηθούν όχι από κυβερνήσεις, αλλά από μυστικούς διεθνείς οργανισμούς, των οποίων οι πραγματικοί σκοποί δεν είναι γνωστοί.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι κάποιοι από τους σταθμούς έχουν σχέση με λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Αντίθετα με τους κρατικούς, οι σταθμοί των λαθρεμπόρων θα έπρεπε να είναι χαμηλής ισχύος και να εκπέμπουν σε μη κανονικά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διαφεύγουν τον εντοπισμό.

Υπάρχουν δεκάδες ακόμα θεωρίες και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας μπορεί να διατυπώσει τη δική του.

Το συμπέρασμα είναι ότι η λειτουργία αυτών των σταθμών είναι ένα πραγματικά κάτι μυστήριο και προκαλεί πονοκέφαλο για περίπου 50 χρόνια τώρα, και δεδομένης της δυσκολίας του εντοπισμού και της κατανόησης της χρήσης τους, αυτό το μυστήριο είναι πιθανό να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ταινία

Το 2013 κυκλοφόρησε η ταινία «Κωδικός ασφαλείας» (The Numbers Station), μια ταινία που σκηνοθέτησε ο Kasper Barfoed, με πρωταγωνιστή τον John Cusack που λέει για έναν μυστικό πράκτορα, θεματοφύλακα ενός σταθμού αριθμών στην Αγγλία.

Αν σου άρεσε το άρθρο, στηρίξτε μας πατώντας στη σελίδα μας στο facebook