Ο κωδικός των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ για 15 χρόνια ήταν 00000000!!! Δεν είναι πλάκα!!

 Ο κωδικός των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ για 15 χρόνια ήταν 00000000!!! Δεν είναι πλάκα!!

Για 15 χρόνια, ο απόρρητος κωδικός για την εξουσιοδότηση της εκτόξευσης των πυρηνικών πυραύλων των Η.Π.Α. και για την έναρξη του Γ’Παγκοσμίου Πολέμου ήταν τρομακτικά απλός και μάλιστα είχε σημειωθεί και σε έναν κατάλογο ελέγχου (checklist).

Από το 1962, όταν ο John F Kennedy καθιέρωσε την κωδικοποίηση PAL για τα πυρηνικά όπλα, μέχρι το 1977, ο συνδυασμός για την πυροδότηση των καταστροφικών πυραύλων κατάτην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου ήταν απλά 00000000. Αυτό επελέγη από την Στρατηγική Αεροπορική Διοίκηση (Strategic Air Command) σε μια προσπάθεια να καταστήσει τα όπλα όσο το δυνατόν ταχύτερα και όσο το δυνατόν ευκολότερα να εκτοξευθούν. Το PAL (Permissive Action Link -φωτό ) είναι μια συσκευή ασφαλείας για τα πυρηνικά όπλα που υποτίθεται ότι εμποδίζει την μη εξουσιοδοτημένη όπλιση ή πυροδότησή τους. Ο JFK υπέγραψε το National Security Action Memorandum 160 το 1962, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πυρηνικοί πύραυλοι οφείλουν να είναι εφοδιασμένοι με σύστημα PAL.

Ωστόσο, οι ειδικοί στα πυρηνικά ισχυρίζονται ότι ο στρατός ανησυχούσε για το ενδεχόμενο σε πραγματικό πυρηνικό πόλεμο να καταστραφούν τα κέντρα διοίκησης ή οι γραμμές επικοινωνίας, απετρέποντας τους στρατιώτες από το να λάβουν τους κωδικούς ή την εξουσιοδότηση για την εκτόξευση των πυραύλων όταν αυτοί χρειάζονταν πραγματικά. Έτσι απλά άφησαν τον κωδικό ασφαλείας για τα όπλα να είναι οκτώ μηδενικά (00000000), αποφεύγοντας τα μέτρα προστασίας.

Ο Δρ. Bruce G. Blair εργάστηκε ως αξιωματικός εκτόξευσης των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Minuteman μεταξύ 1970 και 1974. Έχει γράψει αρκετά άρθρα σχετικά με τα πυρηνικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Σε μια μελέτη με τίτλο «Αφήνοντας τους Προέδρους στο Πυρηνικό Σκοτάδι», έγραψε ότι η Στρατηγική Αεροπορική Διοίκηση «παρέμενε πολύ λιγότερο ανήσυχη για τις μη εξουσιοδοτημένες εκτοξεύσεις παρά για την δυνατότητα αυτών των μέτρων ασφαλείας να παρεμποδίζουν την εφαρμογή των εντολών εκτόξευσης κατά την πολεμική περίοδο».

Γράφει επίσης ότι ο ζωτικός κωδικός για την πυρηνική αποτροπή της Αμερικής είχε μάλιστα σημειωθεί για τους αξιωματικούς. «Ο πίνακας ελέγχου μας της εκτόξευσης στην πραγματικότητα μας διέταζε, εμάς το προσωπικό εκτόξευσης, να διπλοτσεκάρουμε το πάνελ κλειδώματος στο υπόγειο καταφύγιο εκτόξευσης για να βεβαιωθούμε ότι δεν πατήσαμε κατά λάθος κάποιο άλλο ψηφίο εκτός από το μηδέν», έγραψε ο Δρ Blair. Το γεγονός αυτό, αρχικά αποκαλύφθηκε σε μια στήλη το 2004 από τον τότε πρόεδρο του Κέντρου για την Αμυντική Πληροφoρία, Δρ Bruce G. Blair, πρώην αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρετούσε στα σιλό των Minuteman, κι αναφέρθηκε επίσης σε ένα άρθρο του Steven M. Bellovin, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Columbia όπου διδάσκει αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Today I Found Out, ο Blair έγραψε ένα άρθρο το 1977 με τίτλο «Η τρομοκρατική απειλή για τα παγκόσμια πυρηνικά προγράμματα». Σ’αυτό ισχυρίστηκε ότι χρειάζονταν μόνο τέσσερα άτομα να συνεργαστούν για να εκτοξευθούν πυρηνικοί πυραύλοι από τα σιλό που είχε εργαστεί. Την ίδια χρονιά ενεργοποιήθηκαν όλα τα συστήματα PAL και άλλαξαν οι πυρηνικοί κωδικοί. Ας ελπίσουμε σε κάτι πιο περίπλοκο από 00000000.

0 0 ψήφος
Αξιολόγηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Μας αρέσει να διαβάζουμε τις σκέψεις σας, παρακαλώ σχολιάστε.x
()
x