Επιχείρηση Foxley: Το Βρετανικό σχέδιο δολοφονίας του Χίτλερ

Η Επιχείρηση Foxley ήταν ένα σχέδιο δολοφονίας του Χίτλερ το 1944, που είχαν συλλάβει οι Βρετανικές Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών (SOE –Special Operations Executive). Παρόλο που έγιναν λεπτομερείς προετοιμασίες, δεν έγινε καμία προσπάθεια υλοποίησης του σχεδίου. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για μια απόπειρα θα ήταν η 13-14 Ιουλίου 1944, κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του Χίτλερ στην κατοικία του στο Berghof των Βαυαρικών Άλπεων (βασική φωτό).

 

Προηγούμενα σχέδια

Ένα από τα πρώτα βρετανικά σχέδια δολοφονίας του Χίτλερ ήταν να βομβαρδιστεί το ειδικό τρένο «Αμερική» (το 1943 μετονομάστηκε σε «Βραδεμβούργο») με το οποίο ταξίδευε. Το SOE είχε μεγάλη εμπειρία στον εκτροχιασμό αμαξοστοιχιών με εκρηκτικά. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε επειδή το χρονοδιάγραμμα του Χίτλερ ήταν υπερβολικά ακανόνιστο και απρόβλεπτο: οι σταθμοί ενημερώνονταν για την άφιξή του μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα. Ένα άλλο σχέδιο ήταν να τοποθετήσουν κάποιο άγευστο αλλά θανατηφόρο δηλητήριο στην παροχή πόσιμου νερού του τρένου του Χίτλερ. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο θεωρήθηκε πολύ περίπλοκο λόγω της ανάγκης να έχουν κάποιον άνθρωπο «από μέσα».

 

Το σχέδιο

Τελικά μια επίθεση ελεύθερου σκοπευτή θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή μέθοδος για να επιτύχει. Το καλοκαίρι του 1944, ένας Γερμανός που ήταν μέλος της προσωπικής φρουράς του Χίτλερ στο Berghof είχε πιαστεί αιχμάλωτος στη Νορμανδία. Αποκάλυψε ότι στο Berghof, ο Χίτλερ έκανε πάντα έναν 20λεπτο πρωινό περίπατο με τα πόδια περίπου την ίδια ώρα (μετά τις 10:00). Στον Χίτλερ άρεσε να μένει μόνος του κατά τη διάρκεια αυτού του περιπάτου, μένοντας χωρίς προστασία κοντά σε κάποια δάση, όπου δεν ήταν ορατός από τις θέσεις των σκοπών. Όταν ο Χίτλερ βρισκόταν στο Berghof, μια Ναζιστική σημαία που σηκωνόταν ήταν ορατή από ένα καφέ στην κοντινή πόλη.

Το βασικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Χίτλερ κατά την πρωινή του άσκηση, καθώς περπατούσε απροστάτευτος στο Teehaus στο λόφο Mooslahnerkopf της κατοικίας του στο Berghof. Το σχέδιο προέβλεπε ο SOE να ρίξει με αλεξίπτωτο έναν Πολωνό που μιλούσε Γερμανικά και έναν Βρετανό ελεύθερο σκοπευτή στην Αυστρία.  Ένας άνθρωπος «από μέσα» στρατολογήθηκε: ο θείος ενός αιχμαλώτου πολέμου ονόματι Dieser, ο οποίος ήταν καταστηματάρχης στο κοντινό (20 χλμ.) Σάλτσμπουργκ, περιγραφόταν με το όνομα “Heidentaler”, και ήταν έντονα αντι-ναζί. Ο Heidentaler θα προσέφερε καταφύγιο στους πράκτορες και στη συνέχεια θα τους μετέφερε στο Berchtesgaden μεταμφιεσμένους Γερμανούς ορεινούς στρατιώτες. Αργότερα, θα προσέγγιζαν την πλεονεκτική θέση μεταμφιεσμένοι κατ’αυτόν τον τρόπο. Ένας ελεύθερος σκοπευτής προσελήφθη, ενημερώθηκε και το σχέδιο υποβλήθηκε. Ο σκοπευτής εξασκούταν πυροβολώντας σε κινούμενους  στόχους-κούκλες με ένα υψηλής ακρίβειας Kar 98k με τηλεσκοπική διόπτρα Mauser, το επίσημο όπλο της Wehrmacht, υπό συνθήκες που προσομοίαζαν με πραγματική δολοφονία. Επιπρόσθετα, δώθηκε ένα πιστόλι parabellum Luger 9 mm εξοπλισμένο με σιγαστήρα βρετανικής κατασκευής, έτσι ώστε ο ελεύθερος σκοπευτής να μπορεί να αντιμετωπίσει αθόρυβα οποιαδήποτε προβλήματα κατά την προσέγγιση του στόχου. Το Luger με σιγαστήρα εκτίθεται τώρα στο Μουσείο Συνδυασμένων Στρατιωτικών Υπηρεσιών στο Maldon του Essex (φωτό).

Υπήρξε κάποια αντίσταση στο σχέδιο δολοφονίας, ιδιαίτερα από τον αναπληρωτή επικεφαλής της Γερμανικής Διεύθυνσης του SOE, Αντισυνταγματάρχη Ronald Thornley. Ωστόσο, ο ανώτερος του, Sir Gerald Templer, και ο βρετανός Πρωθυπουργός Winston Churchill υποστήριζαν το σχέδιο.

 

Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε

Το σχέδιο υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 1944, αλλά δεν εκτελέστηκε ποτέ διότι η διαμάχη παρέμεινε γύρω από το αν ήταν πράγματι μια συνετή ιδέα να σκοτωθεί ο Χίτλερ: τότε ήδη θεωρούταν τόσο κακός σχεδιαστής στρατηγικής που πίστευαν ότι όποιος τον αντικαθιστούσε θα έκανε πιθανώς καλύτερη δουλειά πολεμώντας τους Συμμάχους. Ο Thornley ισχυρίστηκε επίσης ότι η Γερμανία ήταν τότε σχεδόν ηττημένη και αν ο Χίτλερ δολοφονείτο, θα γινόταν μάρτυρας για κάποιους Γερμανούς και πιθανώς θα πυροδοτούσε τον μύθο ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είχε κερδίσει αν είχε επιβιώσει ο Χίτλερ. Δεδομένου ότι η ιδέα δεν ήταν μόνο να νικηθεί η Γερμανία αλλά να καταστραφεί γενικά ο ναζισμός, αυτό θα αποτελούσε εξαιρετικά ανεπιθύμητη εξέλιξη. Υπήρχαν ισχυροί υποστηρικτές και των δύο πλευρών και το σχέδιο δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία απλά και μόνο επειδή πραγματικά δεν πάρθηκε καμία απόφαση, εν μέρει λόγω έλλειψης πληροφοριών σχετικά με την καθημερινή ρουτίνα του Χίτλερ. Σε κάθε περίπτωση, ο Χίτλερ έφυγε από το Berghof για τελευταία φορά στις 14 Ιουλίου 1944, δεν επέστρεψε ποτέ και αυτοκτόνησε στο Βερολίνο στις 30 Απριλίου 1945, μερικές ημέρες πριν τελειώσει ο πόλεμος στην Ευρώπη.

Αν σου άρεσε το άρθρο, στηρίξτε μας πατώντας στη σελίδα μας στο facebook