Χανούσεν: Ο Εβραίος μάγος του Χίτλερ

Ο Έρικ Γιαν Χανούσεν  (Erik Jan Hanussen) ήταν Εβραίος από την Μοραβία (Τσεχία) που απέκτησε τεράστια φήμη στην Γερμανία μετά το τέλος του Α’Παγκοσμίου Πολέμου, ως μάγος, αστρολόγος, υπνωτιστής, αποκρυφιστής, μάντης και όλα τα σχετικά.

 

Η σχέση του με τους ηγέτες των Ναζί

Είχε στενή σχέση με κορυφαία στελέχη του Ναζιστικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Karl Ernst των Ταγμάτων Εφόδου (SA –Sturmabteilung) και πρώην πορτιέρης σε gay club, που δολοφονήθηκε κατά την Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών το 1934 από τα SS. Ο Χανούσεν μάλιστα είχε προβλέψει τον Μάρτιο του 1932 στην εφημερίδα που εξέδιδε, Berliner Wochenschau, την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία μέσα σε διάστημα ενός έτους. Η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε. Ο Hanss Heinz Ewers, συγγραφέας, αποκρυφιστής, ομοφυλόφιλος και φίλος του Aleister Crowley, ήταν αυτός που σύστησε τον Χανούσεν στον Χίτλερ. Οι δυο τους ανέπτυξαν μια ειλικρινή φιλία. Ο Ewers, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν σχεδόν ο μόνος «διανοούμενος που ανεχόταν αυτόν τον αυτοδίδακτο και ημιμαθή μάγο Χανούσεν. Από την άλλη μεριά, τα διηγήματα του Ewers, γεμάτα αίμα και σκοτάδι, ασκούσαν μια απερίγραπτη όσο κι έντονη γοητεία στο ταραγμένο πνεύμα του δικτάτορα Φύρερ». Σύντομα η επιρροή του Χανούσεν στον Χίτλερ αυξανόταν, μιας και ο Χίτλερ τον συμβουλευόταν σε κάθε σοβαρό ζήτημα. Αυτό άρχισε ν’ανησυχεί τους υπόλοιπους ηγέτες των Ναζί (Χίμλερ, Χάϊντριχ, Γκαίμπελς και Γκαίρινγκ) που επιζητούσαν την εύνοια του Χίτλερ, κάτι που έκαναν εξάλλου και εναντίον του Ernst Röhm, του ομοφυλόφιλου ηγέτη των Ταγμάτων Εφόδου. Αυτοί δικαιολογούσαν τον φόβο τους για την δύναμη του Χανούσεν, στο γεγονός ότι ήταν Εβραίος, κάτι που όμως ήταν γνωστό ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη του Ναζιστικού κόμματος. Επίσης, οι κομμουνιστικές εφημερίδες είχαν γράψει για την Εβραϊκή καταγωγή του Χανούσεν.

Ο Δρ Walter C. Langer (ΥΓ.1) που έκανε το 1943 το ψυχολογικό προφίλ του Χίτλερ για λογαριασμό του Office of Strategic Services (οι Αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες κατά τον B’ΠΠ) γράφει: « Κατά την αρχή της δεκαετίας του ’20 ο Χίτλερ έλαβε τακτικά μαθήματα στην ρητορική και στην ψυχολογία του πλήθους από τον συγκεκριμένο άνδρα (τον Χανούσεν) που ήταν επίσης ενεργός αστρολόγος και έλεγε την μοίρα. Ήταν ένα εκπληκτικά έξυπνο άτομο που δίδαξε τον Χίτλερ πολλά όσον αφορά την σημασία του να στήνεις συναντήσεις ώστε να πετύχεις την μέγιστη δραματική επίδραση».  Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, λίγο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1932, ο Χανούσεν δίδαξε στον Χίτλερ τεχνικές ελέγχου του πλήθους με χρήση χειρονομιών και δραματικών παύσεων. Το διάστημα 1932-33 λέγεται ότι συναντήθηκαν περίπου 12 φορές.

 

Η πρόβλεψη

Ο Alfred Neubauer, διευθυντής της αγωνιστικής ομάδας της Mercedes-Benz, περιγράφει στην αυτοβιογραφία του, “Speed Was My Life”, μια πρόβλεψη του Χανούσεν πριν έναν αγώνα στο AVUS στην Γερμανία τον Μάιο του 1932. Ενώ βρισκόταν στο Roxy Bar με άλλους οδηγούς, ο Neubauer προκάλεσε τον Χανούσεν να προβλέψει τον νικητή του αγώνα ταχύτητας. Ο Χανούσεν έγραψε δύο ονόματα σ’ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο δίπλωσε, και το έβαλε σ’έναν φάκελο. Αυτόν τον παρέδωσε στον μπάρμαν δίνοντάς του αυστηρή οδηγία να μην τον ανοίξει μέχρι να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Ο Χανούσεν ανακοίνωσε: «Ένας από μας σ’αυτό το τραπέζι θα κερδίσει αύριο, κι ένας άλλος θα πεθάνει. Τα δύο ονόματα είναι σ’αυτόν τον φάκελο». Στον αγώνα, ο οδηγός Πρίγκιπας Lobkowicz σκοτώθηκε και ο Brauchitsch κέρδισε. Μέρες αργότερα, μια Βερολινέζικη εφημερίδα ανέφερε ότι ο Χανούσεν παρακάλεσε την Γερμανική Αυτοκινητιστική Λέσχη να πείσει τον Πρίγκιπα Lobkowicz να μην λάβει μέρος στον αγώνα. Οι υπεύθυνοι της Λέσχης δεν πήραν την προειδοποίηση του Χανούσεν στα σοβαρά.

 

Το τέλος

Ο Χανούσεν προέβλεψε την φωτιά στο Ράιχσταγκ που είχε σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική κυριαρχία του Χίτλερ στην Γερμανία. Ίσως όμως δεν την «προέβλεψε», αλλά απλά πληροφορήθηκε ότι θα συμβεί, λόγω της σχέσης του με κορυφαία στελέχη των Ναζί, ειδικά με τον κόμη Wolf-Heinrich von Helldorff, τον οποίο δάνειζε συνεχώς. Αυτό ήταν αρκετό για να δολοφονηθεί στις 25 Μαρτίου του 1933 από τα Τάγματα Εφόδου. Ο Mel Gordon στο βιβλίο του “Hanussen: Hitler’s Jewish Clairvoyant” (2001) αναφέρει το ενδεχόμενο ο Χανούσεν να υπνώτισε και να κατηύθηνε τον Marinus van der Lubbe, που καταδικάστηκε για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ.

 

ΥΓ.1: Ο Langer το 1943 υπέθεσε σωστά ότι η αυτοκτονία είναι η πιο λογικοφανής κατάληξη όσον αφορά τον Χίτλερ και ότι είναι πιθανή μια στρατιωτική απόπειρα εναντίον του, κάτι που εκδηλώθηκε στις 20 Ιουλίου 1944.

Αν σου άρεσε το άρθρο, στηρίξτε μας πατώντας στη σελίδα μας στο facebook