Ο μυστηριώδης θάνατος του δημοσιογράφου Danny Casolaro και η “συνωμοσία του Χταποδιού”

 Ο μυστηριώδης θάνατος του δημοσιογράφου Danny Casolaro και η “συνωμοσία του Χταποδιού”

Ο Ντάνι Κασολάρο (Danny Casolaro) ήταν ελεύθερος επαγγελματίας δημοσιογράφος. Μετά από χρόνια επαγγελματικής ασχολίας στην βιομηχανία της πληροφορικής, επέστρεψε στο παιδικό του πάθος που ήταν η ερευνητική δημοσιογραφία. Πίστευε ότι είχε βρει μια συνωμοσία που αποκαλούσε «Το Χταπόδι» (“The Octopus”) όπου ένωνε πολλές σκανδαλώδεις υποθέσεις που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις ΗΠΑ.

Κεντρικό ρόλο στην συνωμοσία παίζει το σκάνδαλο με την εταιρία Inslaw, η οποία είχε αναλάβει την δημιουργία ενός software για το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το πρόγραμμα που λεγόταν PROMIS θα ταξινομούσε τα στοιχεία υποθέσεων και θα χρησιμοποιούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τα δικαστήρια. Μ’αυτό θα μπορούσε να κάνει κάποιος αναζήτηση στο πρόγραμμα με βάση το όνομα του κατηγορουμένου, την ημερομηνία της τέλεσης του αδικήματος, το αδίκημα κ.ο.κ., κάτι πρωτοποριακό για το 1979. Αργότερα, η εταιρία κατήγγειλε το Υπουργείο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, δηλώνοντας ότι αυτό ανήκε στο ίδιο και όχι στην εταιρία, και για πώληση του προγράμματος σε άλλες χώρες χωρίς την άδεια της εταιρίας. Επίσης η Inslaw κατήγγειλε πώληση του PROMIS στη μαύρη αγορά με συνέπεια αυτό να καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις, εχθρικά κράτη κτλ.

Ένας υπάλληλος της Hadron, ανταγωνιστικής της Inslaw εταιρίας, o επιστήμονας Michael Riconosciuto, αποκάλυψε στον ιδιοκτήτη της Inslaw, Bill Hamilton, ότι το αφεντικό της Hadron, Earl Brian πλήρωσε 40 εκατομμύρια δολάρια σε Ιρανούς αξιωματούχους για να μην απελευθερωθούν οι Αμερικανοί πολίτες που κρατούνταν στην Αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη πριν τις Αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 1980 (κάτι που έχουν επιβεβαιώσει και υψηλόβαθμοι Ιρανοί και Αμερικανοί). Σε αντάλλαγμα η μελλοντική κυβέρνηση του υποψήφιου Ronald Reagan, που θα νικούσε τον νυν προέδρο Carter, θα άφηνε τον Brian να κερδίζει από την παράνομη εμπορεία του PROMIS. Στο δικαστήριο για την υπόθεση ο Riconosciuto αποκάλυψε ότι συμμετείχε στην τροποποίηση του προγράμμοτος το οποίο πωλούνταν με «πίσω πόρτες» σε ξένες κυβερνήσεις. Οι τροποποιήσεις αυτές έλαβαν χώρα στο έδαφος  των Ινδιάνων Cabazon, στο οποίο ίσχυε ειδικό καθεστώς. Εκεί ασχολιόταν και με την κατασκευή οπλικών συστημάτων για λογαριασμό εταιρίας-κολοσσού σε θέματα ασφαλείας. Μόλις οχτώ μέρες μετά τις κάταθεσή του, στις 29 Μαρτίου 1991, συλλαμβάνεται με τις κατηγορίες τις κατασκευής, διανομής και κατοχής μεθαμφεταμίνης και μεθαδόνης. Αυτά και κάποια άλλα, όπως το κλείσιμο της 7ης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας του κόσμου, της Bank of Credit and Commerce International (BCCI), λόγω ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και παράνομων τραπεζικών πρακτικών και το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα σύμφωνα με τον με τον Casolaro, σχετίζονταν μεταξύ τους.  Ότι δηλαδή ήταν τα πλοκάμια μιας ευρύτερης συνωμοσίας, που αποκαλούσε το «Χταπόδι». Κοινά θέματα (ειδικά το εμπόριο όπλων προς το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεϊν) ερευνούσε και ο Βρετανός δημοσιογράφος Jonathan Moyle που βρέθηκε νεκρός σε ντουλάπα ξενοδοχείου στο Σαντιάγο της Χιλής το 1990. Κι εκείνου ο θάνατος είχε αρχικά αποδοθεί σε αυτοκτονία, αλλά τελικά η δικαιοσύνη της Χιλής αποφάνθηκε ότι ήταν δολοφονία.

Στην αναζήτηση ατράνταχτων αποδείξεων θα συναντιόταν με πολύ σημαντική πηγή στο ξενοδοχείο Sheraton στο Martinsburg της Δυτικής Βιρτζίνια. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Casolaro δέχονταν απειλητικά τηλεφωνήματα. Κατά την περίοδο που απουσίαζε στο Martinsburg στο σπίτι του το οι απειλές συνεχίζονταν (πχ. «θα σου κόψουμε το σώμα και θα το πετάξουμε στους καρχαρίες») στις κλήσεις που απαντούσε η οικιακή βοηθός και γειτόνισσά του, Olga. Στο ξενοδοχείο παρέλαβε έγγραφα από ένα μηχανικό μιας εταιρίας κατασκευής αεροπλάνων και σύμφωνα με μαρτυρία σερβιτόρας,συναντήθηκε με ένα Ιρανό ή Άραβα. Αυτός ίσως ήταν ο Αιγύπτιος Hassan Ali Ibrahim Ali. Σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στον Casolaro ο πρώην πληροφοροριοδότης των Τελωνείων Bob Bickel, ο Ali διοικούσε μια εταιρία-βιτρίνα του Ιράκ στις ΗΠΑ που λεγόταν Sitico. Σύμφωνα με τους συγγραφείς Ridgeway και Vaughn, ο Casolaro είχε δείξει μια φωτογραφία του Ali σε ένα φίλο του λίγο πριν αναχωρήσει για το Martinsburg. Η ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής Mary Barrett υποστηρίζει ότι ο Hassan Ali –γνωστός ως “Ali Ali”– είχε στενές σχέσεις με τον μακαρίτη Gerald Bull, τον Αμερικανό μηχανικό βαλλιστικής που εργαζόταν πάνω σε πολύ μεγάλης ακτίνας πυροβολικό για λογαριασμό του Ιράκ και της Νότιας Αφρικής. Ο Gerald Bull δολοφονήθηκε στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου 1990 από την Μοσάντ.Σε έναν ένοικο διπλανού δωματίου ο Casolaro αποκάλυψε ότι η πηγή που ανέμενε στις 21.00 τον έστησε.

Το επόμενο μεσημέρι, στις 10 Αυγούστου 1991, οι καμαριέρες τον βρήκαν νεκρό, γυμνό μέσα στην μπανιέρα. Από το σοκ μια καμαριέρα λιποθύμησε. Ένα σημείωμα που ζητούσε συγγνώμη από τους συγγενείς του βρέθηκε στο γραφείο του δωματίου. Το περίεργο είναι ότι ο Casolaro σιχαινόταν το αίμα, γι’αυτό και δεν έκανε ποτέ εξετάσεις αίματος. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο άτομο, έκοψε τις φλέβες του με ξυράφι 10-12 φορές ήταν ύποπτο. Επίσης, ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι δεν είχε δει ποτέ του τόσο βαθιές πληγές από αυτόχειρα. Ο Casolaro μετά τις 2 πρώτες φορές θα έπρεπε να είχε χάσει τις αισθήσεις του. Ένα σάκος με έγγραφα που είχε μαζί του στο δωμάτιο δεν βρέθηκε ποτέ και το οποίο δωμάτιο δεν σφραγίστηκε αλλά καθαρίστηκε αμέσως. Παρόλα αυτά ο θάνατος του χαρακτηρίστηκε επισήμως αυτοκτονία. Στην κηδεία, οι συγγενείς και οι φίλοι έμειναν έκπληκτοι  όταν ένας υψηλόβαθμος παρασημοφορημένος αξιωματικός του Αμερικανικού στρατού αποβιβάστηκε από μία λιμουζίνα, συνοδευόμενος από κάποιον που φορούσε πολιτικά, ακούμπησε ένα μετάλλιο στο φέρετρο και ακολούθως χαιρέτησε στρατιωτικά. Κανένας δεν αναγνώρισε ποτέ ποιος ήταν αυτός ο αξιωματικός. Ακόμα, το πτώμα του Casolaro ταριχεύτηκε από το γραφείο τελετών, χωρίς την συγκατάθεση της οικογένειας, πράξη παράνομη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή λόγω της ταρίχευσης κάθε μελλοντική έρευνα για τα αίτια του θανάτου του.

0 0 ψήφος
Αξιολόγηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Μας αρέσει να διαβάζουμε τις σκέψεις σας, παρακαλώ σχολιάστε.x
()
x